foto van 2 personen op een demonstratie met een bordje met 'Sekswerk = werk'erop.

28 februari 2023

Waarom de nieuwe Wet gemeentelijk toezicht seksbedrijven een slecht idee is

Met de nieuwe Wet gemeentelijk toezicht seksbedrijven wil de regering ervoor zorgen dat gemeenten de bijzondere persoonsgegevens van sekswerkers kunnen registreren. In een reactie op het wetsvoorstel spreken we ons uit tegen dit plan.

In onze reactie aan minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid leggen we uit dat het om een discriminerend voorstel gaat, dat ervoor zorgt dat sekswerkers minder veilig zijn. Bijzondere persoonsgegevens mogen nu alleen nog geregistreerd worden als daar een zwaarwegend algemeen belang voor is. Dat betekent dat de overheid iemands ras, seksuele oriëntatie, gezondheid en seksueel gedrag en andere persoonlijke eigenschappen alleen bij grote uitzondering mag bijhouden. Door hier voor sekswerkers een uitzondering in te maken, worden zij gediscrimineerd.

De regering stelt dat het bijhouden van de gegevens van sekswerkers belangrijk is omdat gemeenten hierdoor makkelijker sekswerkers kunnen controleren. Maar dit is geen goede reden om deze breuk van de rechten van sekswerkers door te voeren. Daarnaast zijn de risico’s voor sekswerkers bij het uitlekken van deze gegevens te groot.

Als lid van de Sekswerkers Alliantie Destigmatisering zetten wij ons in voor een betere positie van (transgender) sekswerkers

Voor transgender sekswerkers kleeft er een extra risico aan; de genderidentiteit van transgender sekswerkers zou met deze wet nu ook geregistreerd kunnen worden. Hierdoor worden deze mensen nog kwetsbaarder tegen geweld of uitsluiting.

Veilig werken

Daarom spreken wij ons uit tegen dit wetsvoorstel. Sekswerk is werk, en sekswerkers moeten hun werk veilig kunnen uitvoeren. Als lid van de SWAD (Sekswerkers Alliantie Destigmatisering) zetten wij ons in voor een betere positie van (transgender) sekswerkers. Daarom roepen wij de overheid op om met de seksbranche in gesprek te gaan én blijven over de rechten van sekswerkers en over wat zij wél nodig hebben om veilig te kunnen werken.

Onze volledige reactie op het wetsvoorstel lees je hier. De regering gaat naar aanleiding van de reacties die tijdens de internetconsultatie zijn binnengekomen bekijken of ze het wetsvoorstel gaan aanpassen, of of in de huidige vorm gaan aanbieden aan de Tweede Kamer.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com