foto van 2 trans personen

7 maart 2024

Betere wettelijke bescherming trans mensen in de maak

Er is een betere wettelijke bescherming in de maak voor onder meer bi+, trans, non-binaire, intersekse, lesbische, queer en aseksuele personen. Ministers De Jonge (BZK) en Yeşilgöz (J&V) dienden deze week een wetsvoorstel in dat verduidelijkt dat discriminatie van deze groepen verboden en strafbaar is. Transgender Netwerk, COC, NNID en Bi+ Nederland hebben lang voor deze bescherming gepleit en zijn blij met het voorstel.

‘Iedereen in Nederland moet beschermd worden tegen discriminatie,’ aldus de lhbti+ belangenorganisaties. ‘Toch zijn de meest voorkomende vormen van discriminatie tegen intersekse, transgender en non-binaire personen nu niet strafbaar en is onduidelijk of de wet discriminatie van bijvoorbeeld bi+, queer en aseksuele personen verbiedt. Het is goed dat daar nu verandering in komt.’

Groepsbelediging

Transgender, non-binaire en intersekse personen krijgen veel te maken met discriminatie. Zo ervaren trans personen bijvoorbeeld zeven keer vaker dan gemiddeld (bedreiging met) mishandeling en tien keer vaker online pesten. Online haatuitingen tegen trans mensen stegen de laatste jaren met een factor 3 tot 5. Van de non-binaire personen ervoer 40% het afgelopen jaar discriminatie en 36% kreeg te maken met respectloos gedrag op straat. Van intersekse personen kreeg 62% te maken met discriminatie.

Toch is de meest voorkomende vorm van discriminatie (groepsbelediging, art. 137c Wetboek van Strafrecht) van transgender, non-binaire en intersekse personen momenteel niet strafbaar. Het wetsvoorstel brengt daar verandering in, waardoor bijvoorbeeld ook online haat beter kan worden aangepakt.

Bi+ mensen

Ook bi+ personen (mensen die op meer dan één gender vallen) ervaren veel discriminatie. Zo krijgt ruim een kwart (27%) op het werk te maken met pesten, discriminatie of zelfs geweld. Van bi+ vrouwen voelt bijna twee derde (59%) zich weleens onveilig. De meeste bi+ personen (83%) ervaren dat hun seksuele oriëntatie niet serieus wordt genomen. Ook aseksuele personen krijgen te maken met allerlei vormen van discriminatie.

Om te verduidelijken dat discriminatie van bi+, aseksuele, lesbische, queer, panseksuele en andere mensen verboden en strafbaar is, wordt de tekst van de antidiscriminatiewetgeving nu aangepast. Op dit moment staat nog in de wet dat discriminatie wegens ‘hetero- of homoseksuele gerichtheid’ verboden en strafbaar is. In het regeringsvoorstel wordt dat discriminatie wegens ‘seksuele gerichtheid’. Het gaat daarbij expliciet om seksuele gerichtheden op grond van wederzijdse instemming en gelijkwaardigheid; verboden seksuele handelingen blijven uiteraard strafbaar.

Verduidelijking

Verder wordt in het Wetboek van Strafrecht verduidelijkt dat onder het verbod op discriminatie wegens ‘geslacht’ ook discriminatie wegens ‘geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie’ valt. Die bescherming gaat gelden voor alle non-discriminatieartikelen in de strafwet. Zo worden bijvoorbeeld intersekse, trans en non-binaire personen beter beschermd.

Transgender Netwerk pleit al meer dan tien jaar samen met COC Nederland, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID en Bi+ Nederland voor deze wetswijziging. In veel andere landen is soortgelijke wetgeving al jaren van kracht.

Discriminatie om bijvoorbeeld huidskleur, godsdienst, levensovertuiging, handicap en hetero- of homoseksuele gerichtheid is in Nederland al verboden en strafbaar.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com