4 januari 2017

Willemijn da campo, trans ambassadeur van TNN

TNN startte in 2016 een nieuw project. Hierin staan transgender personen die actief zijn in de emancipatiestrijd centraal. Deze ware trans ambassadeurs hebben een belangrijke rol. Zij kunnen TNN ondersteunen bij het signaleren van problemen en ontwikkelingen. Daarnaast kunnen ze de standpunten van TNN uitdragen. Informeel gebeurt dit natuurlijk al. Nu gaan we het officieel maken.

WILLEMIJN DA CAMPO

Willemijn da Campo is 55 jaar en zoals ze zegt: “vrouw en meer, kunstenares en trans*feministisch activiste”.

Willemijn komt uit een tijd waar trans* zijn nauwelijks leek te bestaan, tenzij als freak, pathologie, seksueel object of attractie. Er was weinig zichtbaarheid van mensen met trans*identiteiten en de kleine trans* groepen in het land bleven onder de radar”. Vanaf 1987 maakte ze er deel van uit.

“De komst van Internet stelde ons in staat contact te hebben met meer mensen met een trans* identiteit. Velen van ons werd duidelijker dat er meer mensen zoals wij waren én met meer diversiteit dan het ‘stereotype binaire transseksuelen’ verhaal. We ontdekten onszelf, los van hulpverlening, en weg van geheime plekken. Er ontstonden nieuwe begrippen en taal voor onze trans*identiteiten”.

Willemijn is nog steeds blij met deze ontwikkeling. Ze heeft aan haar eigen leven ondervonden wat het betekent; onderdrukking en normering in je jeugd, beschadigende therapie, een vernederende wet voor transseksuelen, een binair en restrictief onderdrukkend gender team (1988 en daarna) en een binair normerende maatschappij. Des te meer omarmt ze deze tijd.

Wees open in je trans*identiteit. Als je je eigen verhaal doet, spreek dan vanuit jezelf én als klein deel van een grotere groep. Laat alle andere transgenders (én cisgenders) ook in hun waarde. Sluit niemand uit als het om respect voor diversiteit gaat.

Als kunstenares was ze vanaf 1995 met aspecten van trans* identiteit als thema bezig. Vanaf 2010 werd ze ook als trans* feministisch activiste actief en zichtbaar. Werd deel van een nieuw proces van zelfbewustzijn, emancipatie en gelijkberechtiging. Ze heeft hier gedreven, veelzijdig en actief vorm aan gegeven.

Willemijn heeft een heel spectrum aan trans* activistisch werk en kunstprojecten gedaan. Voor COC Limburg heeft ze vijf jaar voorlichting aan middelbare scholen gegeven, lesinhoud vorm gegeven, trainingen en workshops ontwikkeld voor verschillende doelgroepen. Tevens heeft ze Transgender Limburg opgezet en gecoördineerd en als bestuurslid gefunctioneerd. Ook heeft Willemijn zich ingezet voor Transcreen, Transvisie, TNN, Movisie, Fashion Clash, COC Nederland, TGEU en Netwerk Roze FNV. Qua kunst: ‘Trans Isolation Performance’, ‘Lost and Found’ in de OBA, ‘Queeristan’, TDOR 2014, Fashion Clash Festival en een expositie in K26 in 2016.

Bij COC Eindhoven is ze sinds drie jaar begeleidster van ‘Yunge’, een gender jongeren groep van 12 tot 26 jaar oud. Daarnaast houdt Willemijn zich bezig met transgender vluchtelingen, zowel informatief als door maatjes contact.

Al deze activiteiten heeft ze gedaan in de hoop dat wij als genderdiverse mensen er wel bij varen.

Toch heeft ze mede daardoor zelf ook een groei gekend. “Ik pas beter in deze tijd met non – binaire identiteiten en ‘queere’ seksuele voorkeuren”, “het is een beter kader om over mijzelf na te denken, te praten en te voelen”. Volgens Willemijn is haar plek duidelijker geworden en heeft ze meer mensen ontmoet waarmee ze ervaringen kan uitwisselen. Veel momenten van trots, herkenning en zelfbewustzijn heeft ze in haar hart opgeslagen”. Een voorbeeld daarvan is het eerste openlijke ‘transgender’ protest tijdens de Roze Zaterdag in Haarlem, met de slogan “Teeven, waar is onze wet gebleven” (vanwege het uitblijven daarvan). Ze hoopt dat er nog veel van zulke momenten volgen voor ons allemaal.

Wil je Willemijn uitnodigen als Trans Ambassadeur? Neem dan contact met ons op.

Ben jij actief voor de transgender emancipatie? Lees hier dan meer over het Trans Ambassadeurschap.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com