« terug naar overzicht

Zo maak je na toiletten ook taal genderneutraal

Zo maak je na toiletten ook taal genderneutraal

VOORNAAMWOORD VOOR WIE NIET HIJ ÒF ZIJ IS

Ooit dacht men dat er alleen mannen en vrouwen waren. Nu wordt daar genuanceerder over gedacht. De mensen die zich man noch vrouw voelen, non-binaire transgender personen, worden steeds zichtbaarder. TNN vindt dat we onze taal daarvoor moeten aanpassen en hield afgelopen maand een verkiezing voor het non-binaire voornaamwoord.

“Elke dag geconfronteerd worden met maar 2 keuzes – hij ĂČf zij – terwijl ze allebei niet bij je passen, is frustrerend. Je voelt je niet gezien.”
CB Berghouwer (zelf non-binair), algemeenbestuurslid TNN

VOORHOEDE

Vijfhonderd mensen brachten enthousiast hun stem uit. Deze voorhoede ziet graag dat de Nederlandse taal inclusiever wordt voor non-binaire trans personen. Eén derde wil dat het nieuwe voornaamwoord op hen zelf wordt toegepast. De rest, zowel transgender als cisgender mannen en vrouwen, heeft er behoefte aan vanwege mensen in hun omgeving.

GEZELSCHAP

Na een inventarisatie onder de TNN achterban en een proefstemming kwamen er drie opties naar boven waarover vervolgens is gestemd. De huidige binaire voornaamwoorden hij/zij, hem/haar, zijn/haar krijgen respectievelijk gezelschap van: hen, hen en hun. Al gaven ook veel non-binaire trans personen aan dat die eerste hen ook door die vervangen mag worden wat hun betreft.

Enkele voorbeeldzinnen om je op weg te helpen: ‱ Sacha stapt op hun fiets. Hen wil naar de stad fietsen. Waar Mila hen opwacht.

Of: Daar loopt die. Jij vindt hen toch leuk? Nu kun je hun nummer vragen.

Deze voornaamwoorden zijn dus niet bedoeld voor transgender mannen of vrouwen. Net als cisgender mannen en vrouwen geven trans mannen en vrouwen de voorkeur aan de binaire voornaamwoorden (hij of zij).

EERSTE STAP

TNN heeft met de verkiezing de eerste stap gezet in het inclusief maken van de Nederlandse taal voor non-binaire trans personen. Nu komt de bal bij TNN’s achterban, media, publiek, politiek en het onderwijs te liggen.

“Alle begin is onwennig, maar nu ligt er de kans om een goed begin te maken, zowel voor de media als het onderwijs.”
Corine van Dun, voorzitter TNN

RICHTLIJN

In juni presenteert TNN haar officiële mediafactsheet waarin mediarichtlijnen en basiskennis over transgenderthematiek samen komen. Naast het non-binaire voornaamwoord, zal er onder andere te lezen zijn hoeveel trans personen er ongeveer in Nederland zijn en waarom je beter over transgender personen kan spreken dan over transgenders.

Reageer

12 reacties op “Zo maak je na toiletten ook taal genderneutraal”

  1. […] „Wie zich man noch vrouw voelt, wordt in de Nederlandse taal niet erkend”, aldus TNN. Voor de organisatie was dat reden om vorig jaar de ‘verkiezing van het non-binaire voornaamwoord’ uit te schrijven. Naast ‘hij’ en ‘zij’ is er sindsdien de genderneutrale optie ‘hen’. […]

  2. […] het Nederlands hebben we geen officieel genderneutraal voornaamwoord, al probeerde het Transgender Netwerk in 2017  het non-binaire ‘hen’ te introduceren. Dat zou er zo […]

  3. Agnes Rana schreef:

    Ik ben het niet helemaal eens met hen/hen/hun, voornamelijk omdat het woorden zijn die al bestaan in onze taal. Zou het niet beter zijn om nieuwe voornaamwoorden te bedenken waar we het allemaal mee eens zijn, zodat we niet steeds in de war raken omdat de woorden al een betekenis hebben? Met de woorden hen/hen/hun in een zin heb je namelijk eerder het idee dat de zin grammaticaal incorrect is dan dat er neutrale voornaamwoorden worden gebruikt, en dat is jammer!

  4. […] los staat van deze kwestie is het gebruik van genderneutrale persoonlijke voornaamwoorden. TNN heeft vorig jaar een enquĂȘte gehouden om er achter te komen welke woorden dat zouden moeten zijn. De uitkomst was, dat er is gekozen voor […]

  5. […] 9 mei tot 23 mei 2016. Een week na sluiting van de verkiezing maakte TNN de uitkomst bekend in een persbericht. Er kon gekozen worden uit de volgende […]

  6. […] „Wie zich man noch vrouw voelt, wordt in de Nederlandse taal niet erkend”, aldus TNN. Voor de organisatie was dat reden om vorig jaar de ‘verkiezing van het non-binaire voornaamwoord’ uit te schrijven. Naast ‘hij’ en ‘zij’ is er sindsdien de genderneutrale optie ‘hen’. […]

  7. Karen schreef:

    Hen hen hun …
    Over een TV : Hen heeft eigen make up gekocht en voor het eerst hun ogen opgemaakt. Trots want hen zag er fantastisch uit.
    Ja dat klinkt heel normaal NOT

  8. Masja schreef:

    Ik kan niet wachten op genderneutrale voornaamwoorden! Ik ben het spuugzat dat in elke zin onderscheid gemaakt wordt in man/vrouw, en dat op bijna elk enqueteformulier gevraagd wordt of je man of vrouw bent. Als ik daar over klaag, wordt meestal gezegd: maar je bent toch vrouw? Dat kan wel zo zijn, maar ik ben ook blond en blank, en daar snapt iedereen wel van dat dat niet in elke zin en elke enquete aan bod moet komen. Overigens gebruikt lang niet iedereen ‘hen’ in het Zweeds en vinden de meesten het daar ook een raar woord, maar je hebt in ieder geval de mogelijkheid en het komt wel steeds vaker voor. In Swahili maken ze helemaal geen onderscheid en in Fins geloof ik ook niet.

  9. […] luider – ook op het gebied van taalgebruik. Deze maand deed het Transgender Netwerk Nederland een voorzet voor een verrijking van ons arsenaal aan […]

  10. Senne schreef:

    Hoeveel geslachtsvormen zouden er zijn?

    1 M , man, lichamelijk/geestelijk.
    2 V , vrouw, lichamelijk/geestelijk.
    3 O , onzijdig, tussen de geslachten in levend, lichamelijk/geestelijk.
    4 B , heeft van beide geslachten kenmerken, Bi, Pan, lichamelijk/geestelijk (niet biseksueel).
    5 T , iemand die in transitie is naar een van de 5 overige kenmerken.
    6 A , transgenders die zonder aanwijsbare gender etiket willen leven/uiten, anoniem.

  11. Christa schreef:

    Cathy zegt:
    ……….Er is al zoveel verwarring over transseksualiteit. We worden als clown neergezet. Het zelfde met de toilettenkwestie.

    Daar ben ik het mee eens. Ook al omdat volgens de wet: Personen die lichamelijk man of vrouw zijn maar ervan overtuigd zijn tot het andere geslacht te behoren (transgenders), willen in het dagelijks leven behandeld en tegemoet getreden worden overeenkomstig het door hen beleefde geslacht.

    En -helaas voor hen- vallen travestieten daar niet onder. Die wel deze term ook voor hun gebruiken. Verwarring ten top dus. En in zekere zin ook voor mensen die ’tussen de geslachten in’ willen leven.

  12. Cathy schreef:

    Nee, a.u.b. niet doen. Er is al zoveel verwarring over transseksualiteit. We worden als clown neergezet. Het zelfde met de toilettenkwestie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.