TNN, NNID en COC eisen alsnog paspoort zonder geslachtsregistratie
LHBTI-belangenorganisaties TNN, NNID en COC eisen dat staatssecretaris Knops (BZK, CDA) en minister Dekker (Rechtsbescherming, VVD) alsnog komen met paspoorten zonder geslachtsregistratie voor een ieder die daaraan behoefte heeft. Knops informeerde de Kamer op maandag 21 januari dat het kabinet afziet van het voornemen om dit te regelen.
Knops zegde in oktober toe om het paspoort zonder geslachtsregistratie (met een ‘X’ op de plek van de geslachtsaanduiding) wettelijk mogelijk te maken. Dat gebeurde na een rechterlijke uitspraak en aandringen van NNID, TNN en COC. Knops en Dekker vinden dat nu âprematuurâ en willen eerst internationale ontwikkelingen afwachten.
COC, TNN en NNID zijn boos over het besluit van Knops en Dekker. Ze roepen de partijen die COCâs Regenboogakkoord tekenden op om het kabinet op andere gedachten te brengen. Samen zijn deze partijen goed voor bijna 100 Kamerzetels, onder meer van coalitiepartijen VVD en D66.
Onacceptabel
âHet is onacceptabel dat het kabinet een rechterlijke uitspraak, het regeerakkoord en COCâs Regenboogakkoord naast zich neerlegtâ, aldus de belangenorganisaties. âKnops en Dekker laten mensen die behoefte hebben aan een paspoort zonder geslachtsregistratie in de kou staan.â
âWaar is âNederland gidslandâ gebleven?â vragen NNID, COC en TNN zich af. âAls we ook bij openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht de internationale ontwikkelingen hadden afgewacht, dan was dat er misschien wel nooit gekomen.â
COC, TNN en NNID pleiten er al lang voor dat iedere Nederlander die daar behoefte aan heeft, de geslachtsregistratie in het paspoort kan laten doorhalen met een âXâ. Beperken van geslachtsregistratie werd opgenomen in COCâs Regenboog Stembusakkoord en het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
Het kwam in een stroomversnelling toen de Rechtbank Roermond de wetgever op 28 mei 2018 opdroeg om wetgeving te maken. Dat gebeurde in de zaak van Leonne Zeegers die een âXâ in het paspoort wilde en door de rechter in het gelijk werd gesteld. Zeegers kreeg het nieuwe paspoort op 19 oktober 2018.
Volgens NNID, TNN en COC is schrappen van de geslachtsaanduiding onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie âmanâ of âvrouwâ en voor iedereen die vindt dat de overheid niet aangaat âwat er in je ondergoed zitâ. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie âmanâ of âvrouwâ.
Ik heb de uitspraak van de rechter gelezen (jullie linken ernaar in een gelinkt artikel), die uitspraak is:
“De rechtbank:
3.1.
verzoekt de ambtenaar van de burgerlijke stand te Roermond om de geboorteakte van belanghebbende door te halen en in een nieuw op te maken geboorteakte bij geslacht op te nemen âhet geslacht is niet kunnen worden vastgesteldâ;
3.2.
wijst het anders of meer verzochte af.”
Ik begrijp niet hoe daaruit blijkt dat de rechter de wetgever heeft opgedragen om wetgeving te maken. Kunnen jullie dat misschien duidelijk maken?