┬ź terug naar overzicht

Spreek je uit voor de aanpassing van de Transgenderwet

Spreek je uit voor de aanpassing van de Transgenderwet

In 2014 is de nieuwe Transgenderwet ingegaan. In deze wet werd het mogelijk om je offici├źle vermelding van geslacht te wijzigen, zonder eerst onvruchtbaar en geopereerd te moeten zijn. Helaas kent de huidige wet nog wel barri├Ęres voor trans personen; je moet betalen voor een deskundigenverklaring (wat kan oplopen tot meer dan 300 euro), en je moet minstens 16 jaar oud zijn. Nu hebben we de kans deze barri├Ęres uit de wet halen. Hiervoor hebben wij jouw hulp nodig!

Er ligt nu een voorstel om de huidige Transgenderwet aan te passen. De grootste verandering is de afschaffing van de deskundigenverklaring. Dit is een goede stap richting zelfbeschikking, demedicalisering en laagdrempelige erkenning.

Helaas blijft er wel een leeftijdsgrens van 16 jaar bestaan. Kinderen jonger dan 16 jaar die hun vermelding van geslacht willen wijzigen moeten bij de rechter aantonen dat die wijziging in hun belang is. Dat is behalve duur ook belastend voor kinderen en hun ouders.

Ook is er in het wetsvoorstel niets geregeld voor non-binaire personen. Het niet vermelden van je geslacht op je paspoort, wordt dus nog niet mogelijk in de nieuwe wet. Dit is teleurstellend, en wij roepen op om deze mogelijkheid via een andere weg toch te regelen.

Wat kan jij nu doen?

Tot 12 februari kan je via een internetconsultatie reageren op het wetsvoorstel. Hiermee haalt de overheid reacties op het voorstel op, om te weten wat burgers, maatschappelijke organisaties en experts van het voorstel vinden. Om dat voor jou makkelijker te maken, hebben wij voorbeeldbrieven opgesteld die je kan insturen.

Steun jij laagdrempelige wijziging van de geslachtsvermelding voor kinderen? Vul de Voorbeeldbrief Leeftijdsgrens met jouw naam en datum aan (en voeg zo nodig nog een persoonlijke noot toe), en stuur de brief hier in.

Wil jij je uitspreken voor de erkenning van non-binaire personen? Stuur dan de Voorbeeldbrief Non-Binair in, voeg ook hier een persoonlijke noot, jouw naam en de datum toe. Reageer hier.

Wil je vooral je waardering uitspreken voor het feit dat de deskundigenverklaring wordt afgeschaft? Zeker doen! Daarvoor kun je deze voorbeeldbrief gebruiken. Stuur de brief hier in.

Je kan natuurlijk ook zelf je geheel eigen reactie insturen voor wijzigingen die jij wenst. Dit kun je ook hier doen.

NNID, COC en TNN komen binnenkort met een eigen reactie op de consultatie van de Transgenderwet.

Afbeelding: Zackary Drucker, The Gender Spectrum Collection.

Reageer

11 reacties op “Spreek je uit voor de aanpassing van de Transgenderwet”

 1. […] Bron: Wil jij meehelpen het mogelijk te maken voor mensen om een X in het paspoort te krijgen? Dat kun je doen door een brief naar de minister te sturen. Wij hebben dat makkelijk gemaakt door een voorbeeldbrief voor je te maken. Stuur de brief v├│├│r 12 februari in! Je vindt de brief hier. […]

 2. Dorien van Linge schreef:

  Iedereen heeft het recht te bepalen over hun eigen lichaam.

 3. J.Prins schreef:

  De wet moet zeker aangepast worden. Waarom zou dit wat moeten kosten, belachelijk! Je moet kunnen zijn wie je bent en wat je voelt, we leven in een vrij land.

 4. […] internetconsultatie waarin de overheid burgers en betrokkenen vraagt om input op de nieuwe wet. Zo wil het Transgender Netwerk Nederland, de stichting voor emancipatie van transgender personen en hun omgeving, bijvoorbeeld dat ook […]

 5. […] gemeenschap hierin wordt meegewogen, met name trans kinderen, en non-binaire personen. Op de┬áwebsite van TNN┬ávalt meer over dit onderwerp te lezen, waaronder┬ávoorbeeldbrieven van steunbetuig┬ávoor […]

 6. Jacky van Tongeren schreef:

  Mogelijkheid X op je paspoort. Nu!

 7. […] door een voorbeeldbrief voor je te maken. Stuur de brief v├│├│r 12 februari in! Je vindt de brief hier. Foto ┬ę Diewke van den […]

 8. Chantal Visser schreef:

  Natuurlijk steun ik deze nieuwe wet. Er moet zeker iets aan gedaan worden.
  Ook al heb ik een kleinn puntje van kritiek, ik ben bang dat er misbruik van gemaakt gaat worden. Hoe controleren we dat

 9. Adriaan Hoogendijk schreef:

  Genderkeuze moet In alle gevallen vrij zijn. Zonder restricties: M V of X.

 10. Jan Breur schreef:

  Goed om te weten dat het in alledrie de gevallen om dezelfde consultatie gaat, en dat er maar 1 reactie per e-mailadres mogelijk is. Dus wellicht is het een goed idee om ook een brief te hebben waarin alle drie de onderwerpen aan bod komen.

 11. Caroliene Ros schreef:

  Deze nieuwe wet krijgt mijn volledige steun. Ook voor trans personen van onder de 16 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.