Transgender Gedenkdag 2021

Op zaterdag 20 november is de wereldwijde Transgender Gedenkdag. Ieder jaar staan we stil bij de transgender en genderdiverse mensen die dit jaar wereldwijd om het leven zijn gebracht. Ook is dit een moment om aandacht te besteden aan alle transgender personen die te maken krijgen met geweld, ook in Nederland.

Tijdens nationale Transgender Gedenkdag neemt de community afscheid van de mensen die tussen 1 oktober 2020 en 30 september 2021 slachtoffer zijn geworden van transfoob geweld. We eren hun levens en zorgen dat hun namen niet vergeten worden. Samen vragen we aandacht voor transfobie en tonen we ons solidair met de slachtoffers en hun nabestaanden. In de Westerkerk in Amsterdam en in Zwolle (locatie volgt) vinden deze herdenkingen georganiseerd door de community plaats die live en online te volgen zijn. Meer informatie hierover volgt snel.

Met de Transgender Gedenkdag vragen we ook aandacht voor de dagelijkse werkelijkheid waar transgender mensen in Nederland mee te maken hebben. Ook hier ben je niet altijd veilig als trans persoon. Dagelijks hebben mensen die afwijken van de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Zo worden trans personen in Nederland 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd.

Spreek je uit tegen transfobie

Hoe kan je zelf, of hoe kan jouw organisatie iets bijdragen aan de zichtbaarheid van de Transgender Gedenkdag?

  • Deel de Facebookpost van TNN of de posterafbeelding van de Transgender Gedenkdag op je eigen social-mediakanaal met hashtags als #TDOR2021 #saytheirname #translivesmatter, of plaats deze op je website.
  • Hang de transgendervlag halfstok. Wil je een transvlag aan schaffen dan kan dat bijvoorbeeld hier. Eventueel kun je ook een regenboogvlag halfstok hangen en je foto daarvan delen op sociale media met #TDOR2021.
  • Wil je samen met TNN je gemeente vragen om de transgendervlag voortaan halfstok te hangen? Gebruik deze Voorbeeldbrief en neem contact op met TNN via info@transgenderinfo.nl.

Poster met de tekst: transgender personen in Nederland worden 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd.

Fotografie poster: Jasper Groen Ontwerp poster: Stefano Stefani

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com