Sekswerk

Een deel van de sekswerkers in Nederland is transgender. Zij stuiten vaak op de huidige en voorgestelde regelgeving die sekswerk aan banden wil leggen. Maar sekswerk is werk, en iedere sekswerker zou hun werk veilig en legaal moeten kunnen uitvoeren.

Sekswerk is een legaal beroep. Wel zijn er beperkingen over waar en hoe sekswerkers hun werk kunnen uitvoeren. Daarnaast heeft de overheid nieuwe wetten aangekondigd die de vrijheid van sekswerkers nog verder zullen inperken. Ook is er nog veel stigma tegen sekswerkers, waardoor zij meer geweld meemaken, minder toegang hebben tot zorg en vaker uitgesloten worden. Transgender Netwerk wil deze situatie verbeteren.

Zelfbeschikking

Een aanzienlijk deel van de sekswerkers in Nederland is transgender. De overheid, gemeenten en andere instanties horen transgender mensen te ondersteunen, ongeacht welk werk zij doen. Als sekswerk daadwerkelijk gezien wordt als werk, zijn strengere regels over wie sekswerk mag doen onnodig. Dit gaat namelijk in tegen zelfbeschikking.

Transgender mensen hebben ook een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en minder vermogen dan cisgender mensen. Het is daarom belangrijk dat een van de manieren waarop mensen zelfstandig geld kunnen verdienen, niet moeilijker gemaakt wordt. Dit kan namelijk de achtergestelde positie nog verder verslechteren. Wetten die sekswerk verder onderdrukken

SWAD

Transgender Netwerk is onderdeel van de Sekswerkers Alliantie Destigmatisering (SWAD). Hierin werken wij samen met 22 organisaties die op verschillende manieren betrokken zijn met sekswerk. Ons doel is om het stigma dat op sekswerk ligt weg te halen. Hierbij richten wij ons onder andere op de overheid, de politie en het bank- en verzekeringswezen. Ook organiseren wij klankbordgroepen voor transgender sekswerkers, zodat wij hun ervaringen beter kennen. In individuele gevallen adviseren wij ook partners over de vragen die zij hebben over transgender personen die sekswerk doen.

Contactpersonen hierover

Foto van Samira met witte achtergrond

Samira Hakim

Transgender Netwerk zet zich in zodat iedereen zich fijn kan voelen op het werk

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com