« terug naar overzicht

Transgender belangenorganisaties zijn wachtlijsten beu

Transgender belangenorganisaties zijn wachtlijsten beu

Wanneer je in Nederland transgenderzorg nodig hebt is behandeling verder weg dan ooit. Het VUmc Genderteam heeft mensen op de wachtlijst laten weten geen inschatting meer te kunnen geven over wanneer hun behandeling start. Dit is het onvermijdelijke besluit nadat in een half jaar tijd de wachtlijst opliep van 52 naar 111 weken. De belangenorganisaties Transvisie, Transgender Netwerk Nederland en COC Nederland eisen snelle en doortastende maatregelen van minister Bruins (Medische Zorg), zorgverzekeraars en het VUmc.

“Meer dan duizend mensen zijn hier de dupe van en elke maand komen er honderd bij, dat is gewoon niet te verteren” aldus Lisa van Ginneken, voorzitter van Patiëntenorganisatie Transvisie.

Uit beantwoording van SP-Kamervragen over oplopende wachtlijsten voor transgenderjeugd blijkt dat het Ministerie van VWS niet stil zit. Zo zijn er gesprekken gaande over het openen van een derde centrum voor transgenderzorg. De drie organisaties vinden alleen dat er niet afgewacht kan worden tot dit derde centrum – naast VUmc en UMC Groningen – is geopend. Zij willen nu snel meer maatwerk in de diagnostiek en een intensivering van de opleiding van hulpverleners.

“De verantwoordelijkheid ligt bij de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars, dat zegt ook de minister, maar er gebeurt simpelweg te weinig. Het leed is te groot om je nog te gaan verbergen achter de toenemende hulpvraag van transgender personen.” Brand Berghouwer, voorzitter Transgender Netwerk Nederland

De drie organisaties maken zich grote zorgen over het welzijn van de mensen op de wachtlijst van het VUmc. Ze sluiten niet uit dat dit de pogingen tot zelfmoord onder deze groep zal doen toenemen.

KETENZORG

Aanpassing van de werkwijze van het VUmc kan volgens Transvisie, TNN en COC Nederland zonder in te boeten op zorgvuldigheid. Dat kan met ketenzorg en meer maatwerk in de diagnostiek. Internationaal is al veel ervaring met maatwerk en Stepwork en Genderteam Zuid-Nederland doen al ervaring op met ketenzorg.

Het gebrek aan voldoende hulpverleners maakt opleiding van meer psychologen noodzakelijk. Ook moeten er medisch specialisten komen en dienen huisartsen te worden ingezet om de hormoonzorg door het land te verspreiden. “Het gaat bij hormoonzorg niet om hoog-specialistische zorg, zeker wanneer iemands fysieke gezondheid verder op orde is,” zegt Transvisie-voorzitter Van Ginneken. “Trans personen die van zorg verstoken zijn, grijpen nu naar zelfmedicatie, met alle risico’s van dien, dat kan op deze manier voorkomen worden.”

TRANSGENDER KINDEREN

De drie organisaties maken zich nog altijd grote zorgen over de vele transgender kinderen die nu op zorg wachten terwijl de puberteit hun lijf blijvend verandert.

“Behalve een steunende omgeving, hebben deze kinderen ook gewoon tijdige puberteitsremmers nodig,” aldus Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland. “Wij willen dat minister Bruins daar snel voor gaat zorgen.”

PSYCHO INFORMA GROUP

Onlangs  zijn de Psycho Informa Instellingen failliet gegaan, waardoor de zorg voor nog eens 130 volwassenen is weggevallen. Deze personen zijn nu gedwongen achter aan te sluiten op de wachtlijst van andere zorgaanbieders.

Lees hier de brief die TNN samen met Transvisie en COC Nederland heeft verstuurd

Sta je op de wachtlijst?

Het VUmc heeft een informatienummer geopend om vragen te beantwoorden voor individuen op 020 444 27 30. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor wachtlijstbemiddeling en schrijf je in bij een van de andere gespecialiseerde behandelaars, te vinden op onze kaart of via de Patiëntenorganisatie Transvisie. Heb je psychische klachten meld je dan ook aan bij een algemene GGZ instelling

 

Reageer

5 reacties op “Transgender belangenorganisaties zijn wachtlijsten beu”

 1. […] transgenderzorg nemen nauwelijks af liet minister Bruins (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer weten. In mei 2018 riepen TNN, Transvisie en COC Nederland op tot snelle en doortastende maatregelen. Een […]

 2. […] capaciteit bij de specialistische centra, de genderteams. Dat betekent dat er wachtlijsten zijn. Sinds mei dit jaar kan het VUmc (inmiddels Amsterdam UMC) genderteam nieuwe patiënten geen inschatting meer […]

 3. Shantae schreef:

  @Janneke dat het niet vlug vlug moet klopt, maar 2+ jaar wachten voor intake only is een schande, sommigen hebben jaren de tijd genomen om de stap te nemen en dan nog 2+ jaar wachten alleen voor de intake?

  Daarnaast zullen meningen verschillen over kwaliteit van VU hun zorg, slecht is het niet maar ook niet goed, ze mogen mensen eens meer maatwerk leveren en minder iedereen over 1 kam scheren (want pietje lust geen spruitjes dus niemand doet dat logica).

 4. Janneke schreef:

  Het wordt een hype.
  Transgenders zijn niet gebaad met snellere zorg maar met betere zorg. Het VUMC is het kenniscentrum en bied de beste hulp/zorg toch wodt er op afgegeven. Aan Transseksualiteit ga je niet dood. Geen enkele trans is gebaad met vlug vlug ombouwen.

 5. Shantae schreef:

  En daarom moet alles uit dat vervloekte kennis kluis verspreidt worden, wanneer leert men dat mensen nu psychisch kapot worden gemaakt door dit soort wachtlijsten.

  SPLITS DE BOEL en met splitsen bedoel ik ook dat niet de VU stiekem de regels voor andere bepaald, meer concurrentie en meer kijken naar de UK en de VS qua dingen als behandelingen, doseringen en operaties lijkt mij wenselijk maar op dit moment zelfs een EIS.

  Dit is fors uit de hand gelopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.