Voor partners van transgender personen

Heeft je partner verteld dat hij of zij transgendergevoelens heeft? Of heb je een relatie gekregen met iemand die transgender is? Dat is soms heel verwarrend

Mijn partner is uit de kast gekomen

Veel trans personen komen uit de kast komen wanneer ze al in een relatie zitten. Misschien zijn jullie al een tijdje samen, en heeft je partner je nu pas verteld dat hij of zij transgendergevoelens heeft. Dat kan behoorlijk schrikken zijn. Je wordt geconfronteerd met een totaal nieuwe werkelijkheid. Waarschijnlijk heb je veel vragen: waarom heb ik nooit iets gemerkt? Wil mijn partner in transitie? Voel ik me dan nog wel tot hem of haar aangetrokken?

Mijn nieuwe partner is transgender

Het kan ook dat je een relatie hebt gekregen met iemand die vanaf het begin open is over zijn of haar transgendergevoelens. Bijvoorbeeld met iemand die al een transitie achter de rug heeft. Je bent verliefd en hartstikke blij met je nieuwe relatie. Tegelijkertijd vind je het misschien verwarrend. Je vraagt je misschien af: hoe zag je partner er vroeger uit? Hoe werkt het met seks? Wie mag het wel en niet weten?

10 tips

1) Praat met elkaar

Waarschijnlijk heb je veel vragen. Durf ze te stellen. Vertel ook hoe jij je voelt. Hoe beter jullie met elkaar praten, hoe makkelijker het is om elkaar te begrijpen.

2) Neem iemand in vertrouwen

Praat er niet alleen met elkaar over, maar ook met iemand anders die je vertrouwt. Het is dan makkelijker om erachter te komen wat jij zélf voelt. Misschien wil je partner liever dat je het geheim houdt, maar het is een veel te groot geheim om in je eentje te dragen. Spreek samen af aan wie je het wel en niet vertelt.

3) Neem de tijd

Neem allebei veel tijd om eraan te wennen. Je partner loopt er misschien al jaren mee rond, maar voor jou is het nog helemaal nieuw.

4) Sta je verwarring toe.

Verwarring is heel begrijpelijk en helemaal niet erg. Vaak wordt de verwarring na een tijdje vanzelf minder.

5) Neem het serieus

Misschien hoop je stiekem dat de transgendergevoelens van je partner vanzelf weer overgaan. Dat is meestal niet zo. Soms verbergt iemand zijn of haar gevoelens een tijdje, maar uiteindelijk komen ze toch naar boven. Zie onder ogen dat het is zoals het is.

6) Zoek informatie

Zoek informatie over transgender of genderdysforie zodat je begrijpt waar het over gaat. Deze site is een goed begin.

7) Wees betrokken.

Wil je partner in transitie? Veel partners vinden het fijn om hierbij betrokken te worden. Zo wen je makkelijker aan de nieuwe situatie. Vraag bijvoorbeeld of je mee mag naar het genderteam of naar bijeenkomsten met andere transgender personen.

8) Leg contact met andere partners

Niet alleen jouw partner heeft behoefte aan contact met gelijkgestemden, maar jij ook! Andere partners begrijpen vaak hoe je je voelt en kunnen je tips geven om ermee om te gaan. Je vindt ze bijvoorbeeld via (h)erkenning of via de facebookgroep Transpartner Zone.

9) Zoek hulp

Het is heel normaal om hulp te zoeken als je met vragen, verwarring of onvrede blijft rondlopen. Je kunt hiervoor bij een reguliere hulpverlener terecht, maar ook bij iemand die veel van transgender-zijn af weet. Kijk bijvoorbeeld bij Transvisie Zorg.

10) Soms gaat het niet meer.

Kan je er maar niet aan wennen? Of merk je dat het niet meer werkt tussen jullie? In dat geval is het soms beter om uit elkaar te gaan, hoe droevig het ook is.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com