Brede Steun Kamer voor Wettelijk Verbod Discriminatie Trans en Intersekse Personen
Op 5 juni besprak de Tweede Kamer een wetsvoorstel van D66, PvdA en GroenLinks over het verbod op discriminatie van transgender en intersekse personen. TNN zat tijdens het debat op de publieke tribune, samen met COC Nederland, het NNID (Nederlands Netwerk Intersekse) en diverse belangstellenden.
De wet geeft een belangrijk maatschappelijk signaal, stelde D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, die het debat aftrapte. Weliswaar staat in artikel 1 van de grondwet al dat discriminatie op grond van geslacht verboden is, maar het wetsvoorstel maakt expliciet dat dit verbod óók geldt voor discriminatie op grond van genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken.
Koploper
Het wetsvoorstel van Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin ĂzĂŒtuk (GroenLinks) zou dus ook non-binaire, androgyne, agender, genderqueer, genderfluĂŻde en polygender personen beschermen tegen discriminatie. Volgens Sjoerdsma is deze wet âmet een maatschappelijk karakterâ hard nodig voor Nederland om koploper te blijven op het gebied van veiligheid voor iedereen.
Naast Sjoerdsma, waren ook Jasper van Dijk (SP), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Lilianne Ploumen (PvdA), Dilan Yesilgöz (VVD) over het wetsvoorstel te spreken. Het CDA was het er in grote lijnen mee eens, maar had nog twijfels. Het Tweede Kamerlid Harry van der Molen meldde dat zijn partij meer praktijkvoorbeelden wil zien om de haalbaarheid van de uitvoering van de wet in te kunnen schatten. Ook de ChristenUnie gaf aan eerst te willen weten in hoeverre het wetsvoorstel ook juridische zekerheid gaat bieden.
Beste Reiziger
De SGP en de PVV zetten uiteen waarom ze tegen het wetsvoorstel waren. Roelof Bisschop (SGP) noemde het discriminerend dat hij in de trein niet meer wordt aangesproken als âheerâ maar als âreizigerâ. Harm Beertema (PVV) dacht dat âde-islamiseringâ van de samenleving meer veiligheid zou opleveren dan het wetsvoorstel.
Uit talloze voorbeelden blijkt dat er in Nederland wĂ©l behoefte is aan bescherming van het recht te zijn wie je bent, stelde Ploumen in haar betoog voor het wetsvoorstel. Ze toonde ook haar verontwaardiging over de reacties van sprekers voor haar: âJe wordt er zelf niet minder door gerespecteerd als je respect voor een ander toont.â
Seksuele Gerichtheid
TNN is blij met met de steun die een meerderheid van de Tweede Kamer heeft uitgesproken voor het wetsvoorstel. Ook over het amendement van de SP om de term âhetero- of homoseksuele gerichtheidâ in de wet te vervangen door âseksuele gerichtheidâ waren veel kamerleden te spreken. Binnenkort vervolgt de kamer haar debat. Dan zullen de indieners van de wet reageren op de vragen van hun collegaâs. TNN kijkt hiernaar uit en hoopt dat het wetsvoorstel Ă©n het amendement daarna snel worden aangenomen.
[…] uur  Mijn aanwezigheid bij het 2e Kamerdebat van vanavond had twee doelen. Allereerst de door de belangenorganisaties gevraagde steun en […]
[…] ĂzĂŒtuk (GroenLinks), verdedigden hun voorstel, en gingen in op vragen die in het eerste deel op 5 juni werden […]
[…] ĂzĂŒtuk (GroenLinks), verdedigden hun voorstel, en gingen in op vragen die in het eerste deel op 5 juni werden […]