10 juni 2014

De transgenderwet – wijziging van geslacht vanaf 1 juli

Voor je het weet is het 1 juli. En dan is het zover: de nieuwe transgenderwet treedt in werking. Dé grote vraag op dit moment: hoe gaat dat vanaf 1 juli?

DE PROCEDURE IN HET KORT

  • Om te beginnen moet je 16 jaar of ouder zijn en heb je een deskundigenverklaring nodig. Die krijg je van een deskundige. Enkele onafhankelijke psychologen en diverse psychologen/artsen van de genderteams mogen als deskundige aan de slag gaan.
  • Informeer bij de genderteams en onafhankelijke deskundigen hoe het verkrijgen van die verklaring in jouw situatie in zijn werk gaat.
    Bekijk hier de speciale informatiesites van het VUmc en LUMC (voor jongeren van 16 tot 23 jaar).
  • De kosten voor de deskundigenverklaring kunnen verschillen afhankelijk van je situatie en de deskundige waar je je toe wendt. Het VUmc en LUMC hebben hun prijzen bekend gemaakt, zij hanteren twee categorieën verzoekers, waarvoor de kosten van een deskundigenverklaring of €65 of €315 zijn.
  • Kun je de kosten voor de deskundigenverklaring niet dragen, doe dan een beroep op bijzondere bijstand in je eigen gemeente. Kijk op de website van je gemeente voor meer informatie. Deze regeling geldt alleen vanaf 18 jaar, ben je 16 of 17 dan zal je eerst je ouders aan moeten spreken, ook zij kunnen beroep doen op bijzondere bijstand wanneer ze onvoldoende vermogen of inkomen hebben. Willen zij de kosten niet betalen, neem dan contact op met TNN, wij zullen je casus dan bij de juiste instanties aanhangig maken.
  • Heb je een gesprek nodig met de deskundige? Dan behoort deze jou te informeren over de gevolgen van je wijziging van geslacht in de geboorteakte, voorts moet deze vaststellen of je deze informatie begrijpt en nog altijd die wijziging wenst.
  • Heb je eenmaal de getekende deskundigenverklaring dan ga je naar de gemeente waar je geboorteakte ligt.
  • De Ambtenaar van de Burgerlijke Stand maakt een aantekening in je geboorteakte voor de wijziging van je geslacht. Tegelijkertijd kan je je voornamen laten wijzigen.
  • Vervolgens wordt de wijziging verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). Als dat gebeurd is kan je een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Andere persoonsadministraties (waaronder de gemeentelijke basisadministratie valt) die gebruik maken van de BPR worden meestal automatisch ge-updated.
Heb je een buitenlandse geboorteakte? Dan moet je met deskundigenverklaring én een kopie van die geboorteakte (als je geboorteakte daar niet al eerder is ingeschreven) naar de afdeling Burgerzaken van de gemeente Den Haag, die tekent dan de wijziging in zodat de BPR wordt aangepast. Je moet daarvoor wel minsten één jaar legaal in Nederland hebben verbleven. Helaas ontstaat er dan wel een verschil tussen de registratie in je geboorteland en die in Nederland. Je buitenlandse paspoort zal er namelijk niet door gewijzigd worden. Houdt er dus rekening mee dat dit met identificeren nog problemen op kan leveren wanneer er naar je paspoort gevraagd wordt.

De kosten voor het wijzigen van geslacht zijn afhankelijk van de deskundige die voor jou de verklaring afgeeft. Informeer daarom ook bij je genderteam of een onafhankelijke deskundige wat voor kosten zij in rekening brengen. De procedure bij de gemeente is kosteloos. Houd er rekening mee dat je wel kosten maakt voor het aanvragen van nieuwe identiteitspapieren, zoals paspoort, identiteitspas en rijbewijs.

Zit je nog met vragen over de deskundigenverklaring of het aangifte doen van de wijziging van geslacht, neem dan contact op met respectievelijk de deskundige (of het betreffende genderteam) of de gemeente waar je geboorteakte ligt.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com