En face foto van Fleur

Fleur: “Ik wil voor mijn kijkers de persoon zijn die ik zelf nodig had”

Sinds kort is ook Transgender Netwerk Nederland actiever aanwezig op sociale media als Instagram. Een mooie aanleiding voor Transgender Info om eens kennis te maken met inspirerende trans personen op dit medium. Deze keer gaan we in gesprek met Fleur Lieftink.

Fleur heeft op haar YouTube-kanaal genaamd FLEURIE maarliefst 27 duizend abonnees. Ze maakt talloze video’s waarin ze openhartig spreekt over haar transitie en de dingen die ze meemaakt als transgender vrouw. Ze merkt vaak aan de mensen die ze tegenkomt in haar dagelijks leven dat transgender zijn weinig wordt begrepen en geaccepteerd, en Fleur voelt zich geroepen om bij te dragen aan een betere beeldvorming. Ook al maakt ze veel filmpjes over haar genderidentiteit, wil ze benadrukken dat mensen haar niet moeten reduceren tot transgender persoon. Ze is namelijk veel meer dan dat, o.a. natuurlijk een succesvolle YouTuber! Ondanks haar vele volgers en likes probeert ze toch niet té veel met sociale media bezig te zijn. “De meeste social media platformen geven een verdraaid beeld van de realiteit en daar ben ik persoonlijk best gevoelig voor. Daarom beperk ik voor mijzelf wie ik volg, en waarom. Mijn uitgaanspunt voor mijn eigen content is ook dat ik het zo puur mogelijk wil houden, vooral rondom een serieus onderwerp als een geslachtsoperatie.”

https://www.instagram.com/p/Bd01GbelCde/?taken-by=fleurie

Fleur kan zich herkennen in het gevoel dat je iemand nodig hebt om tegen op te kijken of om je in te herkennen. “Het liefst wil ik voor mijn kijkers de persoon zijn die ik zelf af en toe ook nodig heb. Wanneer ik mij eenzaam, verdrietig of angstig voel kijk ik naar mijn favoriete influencers.” Dit helpt haar met het verwerken van emoties en het allemaal een plekje te kunnen geven. Wanneer je weet dat anderen je ervaringen met je delen voel je minder alleen. “Het helpt om dingen van een andere kant te bekijken, te realiseren en accepteren. Ik hoop dat ik mijn kijkers inspireer en motiveer om ook hun eigen dromen achterna te gaan, want dat is de persoon die ik voor hen wil zijn.” Om deze reden gaat ze in op veel details van haar transitie en wil ze mensen voldoende informeren over hoe alles in zijn werk gaat.

Fleur komt soms ook haatreacties tegen onder haar video’s, die haar vaak aanvallen op haar genderidentiteit. Het heeft haar in het verleden wel eens lastiggevallen; van haar eerste haatreactie heeft ze wel een nachtje wakker gelegen. Tegenwoordig zorgt Fleur dat haters haar niet meer kunnen bereiken. “Helaas is er tegenwoordig veel negativiteit in de social media wereld maar dat is wel het laatste waar ik mij mee bezig hou. Op mijn kanalen verwijder ik standaard de negatieve reactie en blokkeer ik de gebruiker. Daarnaast hou ik mij vast aan de gouden tip dat wanneer iemand je niet persoonlijk kent, je het niet persoonlijk moet opvatten.”

Volg TNN op instagram op @transgendernetwerkNL en @transgenderinfoNL!

https://www.instagram.com/p/BexiqwIl2IX/?taken-by=transgenderinfonl

Tekst: Tessel ten Zweege

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com