4 logos met kantoor gerelateerde afbeeldingen op een roze achtergrond

Veerle – Ik kon uit drie banen kiezen

Door een reorganisatie raakte ik mijn baan als apothekersassistente kwijt. In een nieuwe baan wilde ik graag vanaf de eerste dag als vrouw werken dus heb ik drie sollicitaties gedaan als Veerle. Voor de zekerheid heb ik er ook nog negen als man gedaan. Achteraf bleek dat niet nodig, ze wilden mij bij alle drie hebben.

In mijn brieven heb ik niet geschreven dat ik trans vrouw ben maar tijdens de sollicitatiegesprekken ben ik er open over geweest. Werkgevers nemen liever geen probleemgevallen aan maar ik heb mijn transseksualiteit niet als probleem gebracht. Ik zie het zelf ook niet als een probleem. Ik heb een positieve benadering en zo praat ik er ook over. Mijn openheid werd gewaardeerd en waarschijnlijk heeft het zelfs in mijn voordeel heeft gewerkt. In deze tijd is gebeurt niet vaak dat je de banen voor het uitkiezen hebt. Ik ben nog in de diagnostische fase en dat betekent dat ik dat ik nog geen hormonen gebruik en nog een paar jaar moet wachten op de operaties. Tegen die tijd heb ik waarschijnlijk al veel overuren opgebouwd en die wil ik, in combinatie met onbetaald verlof, gebruiken voor mijn herstelperiode. Natuurlijk heb ik officieel recht op een ziektewetuitkering maar als dat voor mijn werkgever een probleem is, doe ik het zo. Ik ben een liberaal en ben van mening dat je niet teveel op de overheid moet leunen.

DUIDELIJK

In mijn oude baan werkte ik als man. Ik had daar al wel mijn coming out gehad en mijn collega’s waren niet verbaasd dat ik een vrouw ben. Ze waren hooguit verbaasd dat ik er niet eerder mee was gekomen. Tijdens mijn opleiding voor apothekersassistente was ik ook als meisje tussen de meisjes, kletste ik mee en ging ik mee winkelen. Blijkbaar is het voor anderen dus wel duidelijk hoe het zit. Op mijn oude werk was de afspraak dat ik daar vanaf twee januari als vrouw zou verschijnen, maar net voor die tijd kwam mijn ontslag. Mijn toenmalige werkgever vond het heel erg voor mij, juist omdat ik in deze fase zit. Maar ik was als laatste gekomen en moest dus als eerste weg. Hij heeft een heel goede aanbeveling voor mij geschreven.

Het is wel een voordeel dat ik in mijn nieuwe baan vanaf de eerste dag als vrouw kan werken. Klanten hoeven niet te wennen en mijn collega’s kennen mij ook niet anders. De klanten zeggen allemaal ‘mevrouw’ tegen mij, dat is zo fijn. Vandaag zei iemand het zelfs drie keer. Ik groei steeds verder in mijn vrouw-zijn en mijn damesgarderobe groeit lekker mee. Ik had nog twee setjes mannenkleding voor op mijn vorige werk en die heb ik laatst weggegooid. Dat was een heerlijk gevoel. Ik heb gaatjes laten schieten en geïnvesteerd in twee goede identieke pruiken en een voorgevel. Ook heb ik een workshop gevolgd om te leren hoe ik mij het beste kan opmaken. Ik heb nauwelijks make-up nodig en als ik klaar ben met de laserbehandelingen zal dat nog minder zijn. Mijn haar groeit ondertussen lekker door, dus over een tijdje heb ik ook geen pruik meer nodig. Ik heb veel geluk met mijn lengte, de vrouwelijke vorm van mijn gezicht en mijn gave huidje.

POSITIEF

Ik ben positief en open en dat straal ik ook uit. Het heeft geen zin om zielig op de bank te gaan zitten, het leven wordt juist steeds leuker!

(Tekst: Robert Witte)

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com