« terug naar overzicht

Forse stijging van discriminatie tegen transgender personen

Forse stijging van discriminatie tegen transgender personen

In 2022 was er een forse stijging van het aantal gemelde incidenten van discriminatie tegen transgender personen bij antidiscriminatievoorzieningen en Transgender Netwerk. Nooit eerder zijn er zo veel meldingen geweest.

Uitgescholden worden voor vieze travestiet, op straat gefilmd worden terwijl er beledigende opmerkingen over je uiterlijk worden gemaakt, posters die je genderidentiteit belachelijk maken, een buurman die altijd braakgeluiden maakt als je langskomt of aangevallen worden door een groep mannen. Het zijn een paar van de incidenten die transgender mensen het afgelopen jaar meldden bij antidiscriminatievoorzieningen (adv’s) en Transgender Netwerk.

In 2022 steeg het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender personen bij zowel antidiscriminatievoorzieningen als bij Transgender Netwerk zelf. Waren er in 2021 nog 78 meldingen bij adv’s van discriminatie tegen transgender personen, in 2022 is dat aantal gestegen naar 149. Bij Transgender Netwerk is het aantal meldingen meer dan verdubbeld: van 21 naar 46.

“Het klimaat is duidelijk verslechterd het afgelopen jaar. We krijgen wekelijks berichten en telefoontjes dat mensen aanlopen tegen discriminatie, pesten en geweld. Deze cijfers bevestigen dat beeld, helaas.” Remke Verdegem, voorzitter Transgender Netwerk

Een kwart van de meldingen bij adv’s over geslacht betrof discriminatie tegen transgender personen. Van de 61 door de politie geregistreerde discriminatie-incidenten op grond van geslacht waren er 49 gericht tegen transgender personen. De politie registreert niet systematisch op genderidentiteit waardoor cijfers van voorgaande jaren ontbreken. Volgens hun interne analyse is er sprake van een lichte toename van het aantal fysieke geweldsincidenten het afgelopen jaar (10 incidenten in 2022).

“Wij zijn ontzettend geschrokken van de cijfers,” zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. “Het klimaat is duidelijk verslechterd het afgelopen jaar. We krijgen wekelijks berichten en telefoontjes dat mensen aanlopen tegen discriminatie, pesten en geweld. Deze cijfers bevestigen dat beeld, helaas.”

Online haat niet strafbaar

Ook op sociale media, in de traditionele media en in opmerkingen onder nieuwsberichten, zien we veel schadelijke en haatdragende opmerkingen over transgender mensen. Die online discriminatie kan nog moeilijk aangepakt worden. Want hoewel het sinds 2019 verboden is om transgender mensen te discrimineren op grond van hun genderidentiteit en genderexpressie, is groepsbelediging (137 sr) van transgender personen nog altijd niet strafbaar. Hierdoor kunnen online discriminatie, maar ook andere uitingen waarin groepsbelediging tegen trans personen voorkomen, nog niet goed aangepakt kan worden, en doen mensen hier ook minder melding van.

“Er ligt al jaren een wetsvoorstel,” zegt Remke Verdegem, “maar dat wetsvoorstel is nog steeds niet behandeld door de Tweede Kamer. Wij roepen de ministers Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken dan ook op om haast te maken met die wet.”

Bekijk de transgenderdiscriminatiemonitor 2022 hier.

Steun ons werk en draag bij aan de transgenderemancipatie!

Reageer

3 reacties op “Forse stijging van discriminatie tegen transgender personen”

 1. nathan sebes schreef:

  Het komt omdat de tijd nu meer digitaal is. Wat ik zelf merk is ook veel weerstand, men vindt het door hun strot geduwd wordt. Maar het beeld wat ze hebben over een transitie, begrijpt men niet. Vaak is het eigen beeld en haatzaaiing wat ze naar buiten brengen

 2. Tanja Bokkers schreef:

  Ik ben 75 jaar en leef 45 jaar met een aangepaste kunne, destijds was een transitie van m>v en v>m bijna op 2 handen te tellen. Nu is de hulpvraag toegenomen tot enorme proporties en ik vraag mij met recht af of hier oorzaken voor aan te wijzen zijn.
  Is de vrijheid van expressie doorgeschoten en zijn er geen remmingen meer waardoor de
  Discriminatie en haat toeneemt? De veelheid aan stromingen is zelfs voor mij niet meer te volgen.

 3. Evelyne Neuman schreef:

  Beste,
  Kan het zijn dat de stijging te maken heeft met het feit dat velen onder ons nu openlijk naar buiten komen als trans terwijl wij vroeger onszelf zochtbaar uit het dagelijks openbare leven hielden ?
  mvg
  Evelyne
  Trans vrouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.