15 februari 2023

In publieke reclames horen geen verzonnen schrikbeelden transgender personen

Vorige week was een reclame te horen bij de publieke omroep waarin gestreden werd tegen de nieuwe Transgenderwet. Het spotje zat vol onwaarheden en verzonnen schrikbeelden. Samen met WOMEN Inc. hebben we een klacht ingediend.

De publieke omroep is van ons allemaal, daar mogen en kunnen dus geen mensen uitgesloten worden. Het kan daarom niet zo zijn dat er bij de publieke omroep schrikbeelden over groepen mensen verspreid worden. In deze reclame gebeurde dat wel.

Daarom hebben wij, samen met WOMEN inc. een officiële klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie en zetten we in op een gesprek met hen en de STER om hun werkwijze en ideeën te bevragen.

“De publieke omroep is van ons allemaal, daar horen reclames als deze niet thuis.”

Verschillende mensen gaven bij ons aan zelf ook een klacht in te willen dienen, maar dat ze niet wilden dat hun naam bekend zou worden bij Gendertwijfel. Door het indienen van een klacht zou dat wel gebeuren. Wij hebben dit in onze klacht aan de Reclame Code Commissie benoemd.

Lees onze klacht hier.

Eerder postten we op onze social-mediakanalen hoe het nou wel zit met het wetsvoorstel:

“Er is een radiospotje in omloop dat onwaarheden verspreidt over het wetsvoorstel waarmee je eenvoudiger je geslachtsregistratie kunt wijzigen. We gaan de angstbeelden uit dit spotje niet verder verspreiden, maar zetten de onderzoeken voor je op een rij.

De kans dat jongeren in transitie willen en daar op latere leeftijd op terugkomen is zeer klein, zo blijkt uit recent onderzoek van Amsterdam UMC. Ook weten we uit onderzoek dat het voor jongeren belangrijk is dat ze worden bevestigd in hun genderidentiteit. De steun die zij ervaren van hun ouders en omgeving heeft positieve gevolgen voor hun mentale welzijn en ontwikkeling.

Het huidige wetsvoorstel wil 16-plussers de mogelijkheid bieden hun registratie aan te passen op basis van zelfbeschikking. 16-minners zullen daar volgens het wetsvoorstel voor langs de rechter moeten. Beide stappen zetten jongeren en hun ouders nooit zomaar.

Vooraanstaande artsen, psychologen en genderdeskundigen geven aan dat het goed is als er een mogelijkheid komt voor jongeren en kinderen om hun geslachtsvermelding in overeenstemming te brengen met wie ze zijn. ‘Het zal leed besparen bij kinderen die al vroeg in hun leven bewust zijn dat ze anders zijn dan de meeste leeftijdsgenoten.’”

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com