Mediamonitor 2019

Onderzoek

afbeelding van monitor representatie van transgender personen in 2019

Hoe schreven de media in 2019 over transgender personen, hun levens en aanliggende onderwerpen?

  • De representatie van transgender personen en diens eigenschappen scheppen hiermee nog steeds een eenzijdig beeld.

  • De media schreven over het algemeen positief of neutraal over transgender personen. Wel was er vaak (in 40%) sprake van politisering van transgender personen en thema’s.

Downloaden

Media-aandacht biedt mogelijkheden voor de emancipatie van transgender mensen in Nederland, maar kan het ook tegenwerken.Toenemende zichtbaarheid kan namelijk leiden tot meer begrip van zaken die eerder als vreemd of bedreigend werden gezien. Tegelijkertijd betekent meer aandacht en zichtbaarheid ook dat bepaalde stereotyperingen versterkt kunnen worden die negatief kunnen doorwerken. Méér representatie betekent niet automatisch betere sociale acceptatie.

In 2018 bleek dat Nederlandse media vooral schreven over witte transgender vrouwen, en hun leven als een groot succesverhaal verbeelden met de transitie als belangrijke ommekeer. Hoe werd er vorig jaar door de Nederlandse media bericht over transgender personen? Wie waren in beeld? Welke taal werd gebruikt? In dit rapport lees je over de representatie van transgender personen in de Nederlandse media in 2019.

Contactpersonen hierover

Foto Nora witte achtergrond

Nora Uitterlinden

mascotte transgender netwerk Onderzoek

"Witte transgender personen buiten de showbizz worden als succesvol neergezet, transgender personen van kleur buiten de showbizz als slachtoffer."

Mediamonitor 2019 Downloaden

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com