Transgender in het onderwijs

Publicatie

Foto van een persoon die een boek leest in een klasruimte, met de tekst: "Transgender in het onderwijs".

Een brochure over hoe je genderdiversiteit verwelkomt op de universiteit, het hbo en het mbo. Deze brochure is uit 2016 en inmiddels vervangen met een nieuwe Handreiking Hoger Onderwijs

  • Diversiteit in het onderwijs

  • Maak kennis met de ervaringen

  • Handvatten voor een transvriendelijke onderwijsinstelling

Download de folder

Hoewel Nederland vooroploopt met de acceptatie van transgender personen, is er nog steeds veel onwetendheid en (mede daardoor) onbegrip. De cijfers liegen niet: één op de vier personen vindt dat er iets ‘mis’ is met trans personen.

Transgender personen hebben het hierdoor niet makkelijk in het Nederlands onderwijs. Stel dat 25% van je medestudenten en docenten vindt dat er iets niet in orde is aan je; dan voel je je niet veilig in de collegebanken. Maar liefst 18% voelt zich dan ook gediscrimineerd op school of de universiteit.

Het is niet verwonderlijk dat onderwijsinstellingen zich vaak geen raad weten met genderdiversiteit. En dat terwijl er tientallen, en bij grotere instellingen wel honderden transgender studenten rondlopen, die zonder steun tussen wal en schip kunnen vallen.

Ex-student Carol vertelt: “Mensen voelen zich ongemakkelijk, raken in de war of voelen zich zelfs bedreigd doordat ik mij ergens middenin het genderspectrum begeef.”

TNN heeft in 2016 de folder Transgender in het onderwijs uitgebracht om onderwijsinstellingen te helpen hier een eind aan te maken. Inmiddels is de folder vervangen door een nieuwe publicatie Handreiking Genderdiversiteit in het Hoger Onderwijs.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com