9 juli 2012

Actie en brieven dwingen Teeven tot uitleg en belofte

Staatssecretaris Teeven moest op Roze Zaterdag in Haarlem uitleg geven waarom de transgenderwet niet voor het zomerreces naar de Tweede Kamer was gestuurd. Deze nieuwe wet zorgt ervoor dat er geen verplichte voorwaarden zoals sterilisatie en geslachtsoperaties meer nodig zijn om het geslacht in de geboorteakte te kunnen wijzigen.

Teeven verklaarde op het hoofdpodium op Roze Zaterdag dat de Raad van State een ronduit negatief advies had gegeven over het wetsvoorstel. Dit kwam onder andere doordat de Raad voor het behoud van een procedure via de rechter is, terwijl het wetsvoorstel een ambtelijke procedure via de Burgerlijke Stand zal opleveren. Op het Ministerie van Justitie en Veiligheid wil men aan het wetsvoorstel vasthouden waardoor men genoodzaakt is duidelijk te maken waarom men het advies van de Raad van State afwijst. Dit heeft volgens de staatssecretaris extra tijd gekost waardoor het niet meer mogelijk was het voorstel vóór het zomerreces bij de Tweede Kamer in te dienen. Hij beloofde wel om exact op 17 augustus de wet in de ministerraad te behandelen. Daardoor zal de wet op 18 augustus openbaar gemaakt worden en op de eerste dag na het reces, op 3 september, bij de Tweede Kamer ter behandeling aangeboden worden.

De staatssecretaris die ook meeliep in de parade met agenten van het homonetwerk van de politie voelde zich tot uitleg en de belofte gedwongen door de actie van transgenders op Roze Zaterdag en maar liefst 700 e-mails die hij afgelopen week over dit onderwerp had ontvangen. De spontane brievenactie en de actie tijdens de parade en bij het hoofdpodium waar Teeven speechte hebben daarmee een mooi resultaat behaald. Het is voor het eerst dat er een harde belofte ligt voor een datum waarop de wet naar de Tweede Kamer zal gaan.

De actie van transgenders op Roze Zaterdag was georganiseerd door TNN en Vreerwerk. Deze politieke actie van ongeveer dertig transgenders en sympathisanten was de eerste in haar soort in Nederland. TNN wil graag alle deelnemers en vrijwilligers bedanken voor hun inzet. We zijn zichtbaar en hoorbaar aanwezig geweest tijdens de parade en bij het hoofdpodium, waarbij ook nog eens 1500 flyers aan het publiek zijn uitgedeeld.

Nadat Teeven had gespeecht konden zowel de vice-voorzitter van TNN, Corine van Dun, en een afvaardiging van de actievoerders kort met de staatssecretaris spreken. Teeven toonde zich schuldbewust over het niet nakomen van de eerdere belofte en maakte duidelijk dat hij en zijn partij de VVD zich met overtuiging voor de vrijheden van transgenders in zouden blijven zetten.

Bekijk hier meer afbeeldingen van de actie op Roze Zaterdag. Heb je nog meer foto’s of videomateriaal van de actie mail dan naar info@transgendernetwerk.nl.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com