22 mei 2015

Afschaffing geslachtsregistratie dichterbij door steun VVD

Transgender Netwerk Nederland verwelkomt het heldere standpunt van de VVD vóór afschaffing van nodeloze geslachtsregistratie. Vandaag bracht de Tweede Kamerfractie het VVD- standpunt hierover naar buiten. “De oproep van de VVD-fractie is een duidelijk signaal aan het kabinet om serieus met dit dossier aan de slag te gaan” aldus TNN-voorzitter Corine van Dun, “Dit is een geweldige stap voorwaarts. We zijn blij dat minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur er net als voormalig staatssecretaris Teeven het belang van inziet om dit nu eens goed te regelen.”

Staatscommissie

In 2013 suggereerde de VVD bij de behandeling van de Transgenderwet in de Tweede Kamer ook al om geslachtsregistratie af te schaffen. Staatssecretaris Teeven heeft vervolgens onderzoek laten doen, waarvan de uitkomsten in maart dit jaar werden aangeboden aan de Tweede Kamer. TNN ondersteunt van harte het pleidooi van de VVD om de Staatscommissie Familierecht, die onder andere bezig is met meerouderschap, ook over de geslachtsregistratie te laten buigen.

Weglaten

Jeroen van Wijngaarden, woordvoerder Familierecht van de VVD-fractie stelt dat “dankzij de gelijkwaardigheid en gelijke rechten voor mannen en vrouwen het ondertussen juridisch steeds minder relevant is geworden welk geslacht iemand heeft”. Dit was ook één van de uitkomsten van het onderzoek, waaruit tevens naar voren kwam dat er geen onoverbrugbare obstakels bestaan om met de registratie van geslacht te stoppen. . TNN pleit dan ook voor de volledige afschaffing van de registratie van geslacht. “Voor veel transgenders is de vraag naar geslacht kwetsend” vult Corine van Dun aan, “laat de registratie daarvan in de Basisregistratie Personen (BRP) daarom helemaal weg; kijk gewoon naar wie er tegenover je staat.”

Malta

In Nieuw-Zeeland en Malta is al wetgeving van kracht die ruimte geeft voor het onbepaald laten van geslacht. De vele tienduizenden transgender personen en mensen met een intersekse conditie in Nederland zullen van veel problemen verlost worden wanneer Nederland deze landen volgt.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com