Brand Berghouwer was voorzitter van Transgender Netwerk van 2017 tot eind 2022. Omdat hij zijn termijnen als bestuurslid heeft volgemaakt, heeft hij begin dit jaar plaatsgemaakt voor een nieuwe voorzitter. Hij nodigt u graag uit voor zijn afscheidssymposium Transmasculiene representatie op Transgender Zichtbaarheidsdag.
Wanneer: 31 maart 2023, inloop 14.00 uur
Waar: Q-factory, Atlantisplein 1, Amsterdam
Deze locatie is rolstoeltoegankelijk
PROGRAMMA:
14.00 Inloop
14.30 Welkomstwoord door Brand Berghouwer
14.40 Voordracht van theatermaker Tijn de Jong
15.00 Lezing ‘Trans Masculinities’ door Lieks Hettinga
15.30 Film Selfmade Man en Q&A met co-creator en acteur Matthew Schwarz
15.55 Micha Meinderts leest voor uit eigen werk
16.10 Terugblik emancipatie van trans masculiene personen. Interview met Brand Berghouwer
16.30 Dankwoord nieuwe voorzitter Transgender Netwerk
We sluiten feestelijk af met een borrel in het restaurant van de Q-factory.
Voor het symposium is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je via dit formulier aan!
Vragen? Neem contact met ons op.
OVER DE SPREKERS:
Tijn de Jong
Als er één ding belangrijk is voor Tijn de Jong, dan is het wel zacht blijven. In een wereld die steeds verder verhardt, wil hij actief geloven in de kracht van empathie en zachtheid. In gesprek gaan van mens tot mens en naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar.
Tijn is theatermaker, acteur, ervaringsdeskundige en activist. Op zijn Instagram @tijnblijftzacht deelt hij eigen ervaringen en gaat hij in gesprek met anderen over maatschappelijke vraagstukken. Taboes doorbreken en vooroordelen, stereotypes en discriminatie verminderen is diens doel. Als transgender- en non-binair persoon is Tijn ervaringsdeskundig op het gebied van seksuele- en genderdiversiteit. De rode draad in diens werk zijn diens eigen ervaringen.
Lieks Hettinga
Dr. Lieks Hettinga is an Assistant Professor in Gender and Sexuality at Leiden University. Their research is situated at intersections of transgender studies, disability studies, critical race theory, and visual culture. Lieks Hettinga’s research examines ways in which artists and activists visualize, represent and/or enact non-normative embodiment, more specifically looking at the intersection of trans and disability visual politics and poetics of the body. Their research interests include trans-crip affinities in critiques of (neo)liberalism and debates about how race and disability underpin and/or trouble contemporary Western consolidations of ‘transgender’ as an identity category.
Matthew Schwarz
Matthew Schwarz zit in zijn afstudeer jaar van de bachelor Arts, Culture and Media aan de RUG, en is daarnaast (stem)acteur en maker. Als 23-jarige Joodse trans man zet hij zich in voor meer diversiteit binnen theater en film. Dit doet hij niet alleen op de werkvloer en online, maar ook in de nationale media. Naast co-creator van Selfmade Man vertolkte hij ook de rol van Mason in Selfmade man.
Micha Meinderts
Als schrijver, vertaler en vrijwilliger bij Transgender Netwerk en Transvisie probeert Micha Meinderts op allerlei manieren het beeld dat de media schetsen van transgender mensen te nuanceren. Niet alleen omdat iedereen zichzelf zou moeten kunnen herkennen in boeken, films, podcasts en reclames, maar ook om het begrip en normalisatie onder cisgender personen te vergroten. Op momenten dat hij daar even niet mee bezig is, kun je hem vinden in de sportschool, op de racefiets of op de bank met een gamecontroller in zijn hand.
Remke Verdegem
Remke zet zich al langer in voor de belangen van trans- en non-binaire mensen. Sinds 2016 was ze ambassadrice van Transgender Netwerk, en sinds 2020 algemeen bestuurslid werk. In het dagelijks leven werkt ze in de IT voor het Nationaal Archief en doet ze ook ander vrijwilligerswerk voor de transgenderemancipatie, zoals voorlichting op scholen en op de werkvloer. Ze heeft per 1 januari 2023 het stokje overgenomen van Brand Berghouwer.
Voor het symposium is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je via dit formulier aan!
Foto Remke Verdegem: © Jasper Groen