8 augustus 2023

Ahold Delhaize biedt medewerkers transitieverlof

Logo Ahold Delhaize

Ahold Delhaize lanceert nieuw beleid voor al haar Nederlandse werknemers die in gendertransitie gaan. Het nieuwe gendertransitiebeleid bevat 33 weken betaald verlof die iemand kan opnemen voor diens transitie. Hiernaast bevat het ook duidelijke richtlijnen voor de werkvloer en praktische tips voor de werknemer in transitie, diens collega’s en managers.

Met het gendertransitiebeleid krijgen in Nederland trans werknemers van Ahold Delhaize (waaronder Albert Heijn, bol.com, Gall&Gall en Etos vallen) die steun en ruimte die ze van hun werkgever nodig hebben tijdens hun transitie.

“Het is van onmiskenbaar belang voor werknemers die in transitie gaan dat hun werkgever achter hun staat. We zijn ontzettend blij dat Ahold Delhaize dit met haar nieuwe beleid laat zien in woord en daad”, aldus Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk.

“Trans personen kunnen op de arbeidsmarkt wel een duwtje in de rug gebruiken. Ze hebben in de maatschappij nog veel te maken met discriminatie, geweld en onbegrip, en ook acceptatie op het werk laat vaak te wensen over. Veel trans personen zitten hierdoor werkloos thuis. Daardoor gaat veel talent voor de maatschappij verloren. Een steunende werkgever voorkomt veel onnodige ellende.”

Ahold Delhaize wil al hun werknemers bij belangrijke levensgebeurtenissen als werkgever steun bieden, en daar past het gendertransitiebeleid goed bij.

“De wereld om ons heen verandert, onze medewerkers hebben behoefte aan verandering, en daardoor wij ook”, geeft Natalia Wallenberg, Hoofd HR aan op hun website. “Ik ben trots dat Ahold Delhaize, samen met onze geweldige lokale merken en Bussiness Resource Groups, altijd luistert naar onze medewerkers, en manieren vindt om hen te ondersteunen in al hun belangrijke momenten in hun leven.”

Transgender Netwerk vindt het een belangrijke ontwikkeling dat grote werkgevers beleid voor werknemers die in transitie zijn ontwikkelen en hen ook betaald verlof tijdens hun transitie bieden. Ook worden in steeds meer Cao’s afspraken opgenomen over verlofmogelijkheden, ook bij gendertransitie. Diverse bedrijven als NS, IKEA, Unilever, PWC en Lush hebben transitieverlof in hun arbeidsvoorwaarden opgenomen.

“Heel belangrijk”, vindt Verdegem, “maar de verantwoordelijkheid van het aanbieden van een transitieverlof zou niet bij werkgevers moeten liggen. Een wettelijke regeling zorgt ervoor dat werknemers van mkb’s óók recht hebben op verlof.” Deze kleinere organisaties kunnen de kosten van een transitieverlof vaak niet zelf dragen, waardoor zij afhankelijk zijn van een wettelijke regeling. Ondanks diverse toezeggingen en beloftes van de overheid, zijn hier door de regering nog geen middelen voor vrij gemaakt.

Transgender Netwerk adviseert organisaties graag bij het transinclusief maken van hun beleid. Wil u als organisatie ook advies over een transitierichtlijn of -verlof neem dan contact op met ons.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com