Foto Ernst Kuipers

9 september 2022

IVF-draagmoederschap moet vergoed worden voor álle gezinsvormen

Samen met negen andere organisaties en belangenverenigingen hebben we minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) een brief gestuurd. Daarin vragen we hem om zijn voorgenomen besluit om het IVF-draagmoederschap in het verzekerde pakket op te nemen, te laten gelden voor álle soorten gezinsvormen en -situaties.

Voor de zomer heeft Kuipers de Tweede Kamer geïnformeerd dat hij voornemens is het eerder gegeven advies van het Zorginstituut Nederland, waarin wordt verzocht het verzekerde pakket uit te breiden met IVF-draagmoederschap, over te nemen. Echter is hierbij geen rekening gehouden met de diversiteit aan gezinsvormen anno 2022, want deze vergoeding geldt niet voor iedereen. Mensen die geen eicellen hebben komen namelijk niet in aanmerking.

De ondertekende partijen zien graag dat het recht tot vergoeding van de IVF-behandeling (door de verzekeraar) geldt voor alle gezinsvormen, waaronder bijvoorbeeld man-man koppels, solo ouders (ook LHBTIQ+) en transpersonen met een kinderwens die geen eicellen hebben. De partijen verzoeken de minister daarom te overwegen dit te realiseren voor alle gezinsvormen en -situaties.

“Je eigen pasgeboren kind tegen je aan kunnen houden is een diepe wens voor lhbti-wensouders. Maar dan blijkt dat je niet in aanmerking komt voor een medische behandeling omdat je niet hetero en/of cisgender bent. Dat is onacceptabel,” zegt onze beleidsadviseur Sophie Schers.

KNOV-voorzitter Carola Groenen is een van de initiatiefnemers: “De KNOV staat voor inclusiviteit van alle gezinsvormen en zou dit graag terugzien in de vergoeding van IVF-draagmoederschap via de basisverzekering.”

De partijen die de brief hebben ondertekend zijn: Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Patiëntenfederatie Nederland, COC Nederland, Transvisie, Meer dan Gewenst, Zwanger voor een Ander, Bi+ Nederland, Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID), Transgender Netwerk Nederland en Women Inc.

Lees de gehele brief hier.

Foto: Rijksoverheid, Martijn Beekman

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com