Foto van een zaal met rode stoelen waar 2 personen met elkaar in gesprek zijn

10 oktober 2018

Een transvriendelijke arbeidsmarkt voor Arnhem en Dordrecht

Uitsluiting van transgender personen op de arbeidsmarkt is een groot probleem in Nederland. Armoede en sociaal isolement onder trans personen vallen niet los te zien van de discriminatie die zij ervaren bij het vinden van werk. Op donderdag 11 oktober ondertekenen de gemeentes Arnhem en Dordrecht een tienpuntenplan voor transgendervriendelijk werkgeverschap.

Transgender personen hebben volgens het SCP drie keer vaker dan de algemene bevolking een werkloosheid- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Met de Verklaring van Dordrecht, een tienpuntenplan voor een transgendervriendelijke werkvloer, helpt een werkgever om uitsluiting te verminderen. Bijvoorbeeld door discriminatie op de werkvloer te voorkomen, en door iemands transitie op het werk te vergemakkelijken, maar ook door een grotere bewustwording op het werk te bevorderen over genderdiversiteit.

“Door inclusief werkgeverschap kunnen de talenten van transgender personen zich ontplooien. TNN is blij dat de gemeentes Dordrecht en Arnhem het goede voorbeeld willen geven aan bedrijven en organisaties.”
Brand Berghouwer, voorzitter TNN

De verklaring is in 2012 in Dordrecht door Transgender Netwerk Nederland (TNN) opgesteld, om werkgevers te helpen hun personeelsbeleid inclusief voor trans personen te maken. Nu wordt de verklaring voor het eerst door de gemeente Dordrecht ondertekend.

Arnhem en Dordrecht zijn de achtste en negende gemeente die het verdrag ondertekenen. Ze scharen zich hiermee aan de zijde van de gemeentes Enschede, Tilburg, Utrecht, Den Haag, Lelystad, Amsterdam en Zwolle. Behalve gemeentes ondertekenden ook andere werkgevers de verklaring, waaronder de Hanzehogeschool Groningen.

Coming-Outdag

Dat de verklaring op 11 oktober wordt ondertekend is geen toeval. Deze dag is het namelijk internationale Coming-Outdag, een dag waarop de acceptatie van lhbti mensen centraal staat.

Goed werkgeverschap behelst gelijke kansen voor iedereen op de arbeidsmarkt en een veilig werkklimaat.
Brand Bergouwer, voorzitter TNN

Gids

Om het voor werkgevers nog eenvoudiger te maken om hun beleid transgendervriendelijk te maken, lanceert TNN op 11 oktober een Gids voor een transgendervriendelijke werkvloer. Hierin staan inspirerende praktijkvoorbeelden, wetenschappelijke bewezen interventies en praktische richtlijnen en tips.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com