En Profiel foto van Elliot Page voor een blauwe lucht met kleine wolkjes

2 december 2020

Elliot Page over zijn coming-out en de zorgen over de trans gemeenschap

Elliot Page (1987), de Canadese acteur die onder meer in Juno speelde, kwam op 1 december uit als transgender. Hij schreef daarover een brief die op de sociale media te lezen is. Blij met zijn coming-out en met alle steun op de weg daarnaartoe, maar ook bezorgd over alle dreiging en geweld waar de trans gemeenschap mee te maken heeft.

Hieronder de brief in vertaling.

Ha vrienden

Ik wil jullie laten weten dat ik trans ben; mijn voornaamwoorden zijn hij/hen en mijn naam is Elliot. Ik ben gelukkig dat ik dit kan schrijven. En dat ik nu hier ben: dat ik op deze plaats in mijn leven ben aangekomen.

Ik voel diepe dankbaarheid voor de fantastische mensen die me op deze reis geholpen hebben. Ik kan haast niet uitdrukken hoe bijzonder het voelt om eindelijk genoeg van mezelf te houden om mijn authentieke zelf te kunnen zijn. Ik werd enorm geïnspireerd door zovele mensen uit de trans gemeenschap. Dank voor jullie moed en jullie generositeit, voor het eindeloze werk om deze wereld beter en inclusiever te maken. Ik zal jullie alle steun bieden op weg naar een meer gelijke en liefdevollere samenleving.

Ik vraag ook jullie geduld. Mijn vreugde is echt, maar ook breekbaar. De waarheid is dat hoewel ik me heel gelukkig voel nu en besef welk voorrecht ik heb, ik me ook bang voel. Ik ben bang voor de schending van mijn eigen ruimte, voor de haat, de ‘grappen’ en het geweld. Nee, ik probeer niet deze gelukkige tijd, die ik ook vier, te relativeren. Maar ik wil het volledige beeld laten zien.

De statistieken zijn onthutsend. De discriminatie van trans mensen is wijdverbreid, gemeen en wreed, en heeft gruwelijke gevolgen. Alleen in 2020 al is gemeld dat er ten minste veertig transgender mensen zijn vermoord (in de VS, tvdb), en dat zijn meestal Zwarte en Latina trans vrouwen. Tegen de politici die transgenderzorg criminaliseren en die ons bestaansrecht ontkennen, en tegen iedereen met een groot platform die maar vijandigheden naar de trans gemeenschap blijft spugen: jullie hebben bloed aan jullie handen. Jullie ontketenen een golf van woede die op de schouders van de trans gemeenschap landt, een gemeenschap waarvan veertig procent van de volwassenen meldt een zelfmoordpoging te hebben gedaan. Genoeg is genoeg! Jullie worden niet ‘gecanceld’, maar jullie kwetsen mensen. Ik ben een van die mensen en we zullen niet berusten in al die aanvallen.

Ik vind het mooi dat ik trans ben. En ik vind het mooi dat ik queer ben. Hoe meer ik accepteer en omarm wie ik ben, hoe meer ik droom, hoe meer mijn hart zich opent en hoe meer ik groei. Tegen al die trans mensen die dagelijks met bedreiging te maken hebben, met zelfhaat, misbruik en de dreiging van geweld, zeg ik: ik zie jullie. Ik houd van jullie en ik zal er alles aan doen wat ik kan om deze wereld beter te maken.

Dank jullie voor het lezen.
All my love

Elliot

Vertaling: Ton van den Born
Foto: Twitteraccount @TheElliotPage

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com