foto van overheid excuses transgenderwet

28 november 2021

Excuses van de overheid in de media

Op zaterdag 27 november heeft de overheid publiekelijk haar excuses aangeboden aan de trans en intersekse gemeenschap voor de gevolgen van de oude ’transwet’. Tot 2014 moest je verplichte operaties ondergaan, waaronder een onomkeerbare sterilisatie als je je geslachtsregistratie wilde wijzigen. Tijdens een ceremonie heeft minister van Engelshoven namens het kabinet publiekelijk excuses uitgesproken voor de schade die deze wet in de levens van vele trans en intersekse mensen heeft gemaakt. Er was veel media-aandacht in binnen- en buitenland.

Hier vind je een selectie van de artikelen en items die we voorbij zagen komen:

De Volkskrant
‘Eindelijk publieke excuses van het kabinet aan transgender personen: ‘een louterende ervaring”

Initiatiefneemster Willemijn van Kempen sprak demissionair minister Ingrid van Engelshoven, en de Volkskrant maakte er een artikel van.

“‘Wat was het moment dat je je realiseerde: er moeten excuses komen?’, wil Van Kempen weten van de minister.

‘Dat was eigenlijk toen ik naar jouw persoonlijke verhaal had geluisterd, dat kwam echt bij mij binnen’, zegt Van Engelshoven. ‘Ik kende de feiten, maar tijdens dat buitengewoon emotionele gesprek dat wij eind 2020 voerden, liet ik op me inwerken wat die wet heeft betekend voor het individu. Daarna was er voor mij geen discussie meer mogelijk. Die excuses moesten er komen.’”
Lees het artikel hier.

NU.NL
‘Kabinet biedt excuses aan voor ‘mensonterende’ oude Transgenderwet’

NU.NL maakte een verslag met videobeelden van de ceremonie. Bekijk het item hier. 

NOS-journaal

Het NOS-journaal maakte een videoverslag van de ceremonie. Bekijk het item hier (vanaf 1.09 min).

NRC
‘Met excuses aan transgenders maakt demissionair kabinet belangrijk gebaar’

NRC interviewde Mijke van der Drift, die als lid van het Transgender- en Interseksecollectief voor de excuses streed, én minister van Engelshoven:
„Ik maak me zorgen over het maatschappelijk klimaat voor transgender- en interseksepersonen. Dat maakt dat deze excuses nu zo ongelooflijk belangrijk zijn.”
Lees het artikel hier.

VICE
‘Voor deze trans personen zijn excuses van de staat niet genoeg’

Onze voorzitter Brand Berghouwer spreekt met Vice over de ceremonie en de tegemoetkomingsregeling. Over de ceremonie is hij positief, de tegemoetkomingsregeling is niet inclusief genoeg en te laag, zo legt hij uit. Ook anderen uit het transgender- en interseksecollectief komen aan het woord.

“De regeling had beter gekund maar ik wil niet uit het oog verliezen dat de excuses op zichzelf eigenlijk al mindblowing zijn. Het is een enorme stap en betekent toch ook erkenning.” Lees het artikel hier.


Brabants Dagblad
‘De stilte rond discriminatie wordt eindelijk doorbroken’

Willemijn van Kempen schreef samen met onze collega Nora Uitterlinden een opiniestuk voor het Brabants Dagblad:

“Maar laten we ook kijken naar de toekomst. Hoe kan de overheid de mensenrechten van trans en intersekse mensen actief beschermen en hun emancipatie bevorderen? Een kernpunt is bescherming van de lichamelijke integriteit. Trans en intersekse mensen moeten de ruimte krijgen om zelf over hun lichaam te beslissen.” Lees het artikel hier.

Foto Prins de Vos voor TNN

Wij zullen deze pagina updaten met nieuwe items.
Wil je weten hoe je in aanmerking komt voor de financiële tegemoetkoming van de overheid? Bekijk dan dit artikel.  

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com