12 oktober 2023

Film Blue ID over Turkse trans man en docu’s op IDFA

Movies that Matter start in oktober het On Tour Seizoen met de Turkse documentaire Blue ID. Dit is een film over Rüzgar Erkoçlar, een trans man en acteur. De film wordt in samenwerking met TranScreen vertoond in zeventien filmzalen in het land. En op IDFA, in november, zijn verschillende documentaires te zien over trans personen of transthema’s.

De documentaire is aanvankelijk bedoeld als een informatieve film voor Turkse trans personen. Het begint met de eerste testosteroninjectie van een trotse Rüzgar, in 2012. Maar als hij tijdens zijn transitietraject ge-out wordt naar de pers verandert dit. Vijandige talkshows en rioolpers krijgen geen genoeg van de ‘controverse’. Blue ID wordt dan een verhaal over privacy, de macht van media en de spanning die het meebrengt om een bekend persoon met een queer identiteit te zijn.

De documentaire uit 2022 was de winnaar van de Audience Award op IDFA.

Movies that Matter is een festival voor films en documentaires over mensenrechten. Centrale locatie is in Den Haag. Door het jaar heen is er ook een landelijk programma: Movies that Matter On Tour. Daarin komen maandelijks films naar andere filmzalen.

Blue ID wordt tussen 3 en 25 oktober (steeds maar één keer en meestal met een inleiding en/of nabespreking) vertoond in de volgende filmtheaters:
– Filmhuis Alkmaar
– De Lieve Vrouw, Amersfoort
– Filmtheather Kriterion, Amsterdam
– Gigant, Apeldoorn
– Focus Filmtheater Arnhem
– Filmhuis Breda
– Filmhuis Lumen, Delft
– Filmhuis Den Haag
– MIMIK, Deventer
– Filmhuis Gouda
– Vera Zienema, Groningen
– Filmtheater Hilversum
– Kijkhuis, Leiden
– Cinema Middelburg
– Wenneker Cinema, Schiedam
– Louis Hartlooper Complex, Utrecht
– Movie W, Wageningen

De precieze data en tijden van de vertoningen staan hier.

(foto is een beeld uit de film)

Aanvulling (1 november 2023):

Blue ID komt 9 november op tv, NPO 2 om 22.30. De film is ook te zien op NPO Start. Verder is er 16 november op NPO 2 een documentaire te zien over de genderpoli in Zaandam: They & Them. Die film is ook te zien op IDFA, het festival van documentairefilms dat van 8 tot 19 november plaatsvindt bij Tuschinski in Amsterdam. Andere films met trans personen of over transthema’s zijn bijvoorbeeld Transition (over een Australische trans man in Afghanistan), Kokomo City (over Amerikaanse zwarte trans vrouwen die sekswerk doen) en Queendom (over een Russische queer kunstenaar die openbare dragperformances doet).

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com