non0binary pride vlag, met daarin een illustratie van een laptop.

1 december 2023

Geef je reactie op het wetsvoorstel voor de X

In oktober presenteerde D66 Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken haar initiatiefwetsvoorstel die wijziging van de geslachtsvermelding naar X eenvoudiger maakt. Tot 8 december kan iedereen die dat wil nog reageren via de publieke internetconsultatie. Transgender Netwerk, COC Nederland en NNID,de organisatie voor seksediversiteit komen binnenkort met een gezamenlijke reactie. Ook jij kan nog reageren en wij moedigen je aan om dat zeker te doen, al is het alleen maar om je steun voor het wetsvoorstel uit te spreken.

Dit voorstel zorgt ervoor dat de vermelding ”mannelijk” of ”vrouwelijk” via de gemeente kan worden gewijzigd naar een non-binaire vermelding. In het paspoort komt dan een ”X” te staan, zoals dat nu ook al gebeurt bij mensen bij wie het geslacht bij de geboorte al niet als ”V” of ”M” kon worden vastgesteld. Nu moeten deze mensen nog via een procedure bij de rechter proberen deze vermelding te wijzigen.

Volg deze 4 stappen

Wij helpen je om te reageren met een voorbeeldbrief. We hebben één versie die non-binaire personen in kunnen sturen en één versie die andere mensen in kunnen sturen. Volg de stappen hieronder om jouw reactie op het wetsvoorstel te geven:

 1. Lees de documenten over de wet. Het is soms moeilijke tekst, maar als je echt je mening over het wetsvoorstel wilt geven is het goed om ook te weten waar je op reageert.
  • Het wetsvoorstel, hierin staat hoe huidige wetgeving over wijziging van de geslachtsvermelding wordt aangepast.
  • De Memorie van toelichting, hierin staat de toelichting met argumenatie voor het wijzigen van de wet.
 2. Download de voorbeeldbrief die jij wil gebruiken en maak daarin aanpassingen om het persoonlijker of nog inhoudelijker te maken. Of schrijf je eigen reactie.
 3. Stuur je reactie in.
 4. Klik na het delen van je reactie op verder, je komt dan op een pagina waar je persoonsgegevens in moet vullen.
  • Vul daar alle verplichte velden in en vink onderaan de pagina de vakjes aan waar jij mee akkoord bent. Let op, je kan dus zelf kiezen of je persoonsgegevens worden gepubliceerd of niet. Het e-mailadres wordt sowieso niet gepubliceerd.
  • Klik weer op verder, controleer je gegevens en geef akkoord op de inzending van je reactie.

Heb je alle stappen hierboven doorlopen dan ben je klaar met de internetconsultatie. Nu hoef je alleen nog al je vrienden en familie te vragen om ook te reageren. Stuur ze dan de link naar dit artikel!

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com