Op donderdag 31 maart ondertekenden de gemeente Nijmegen en de Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ) een tienpuntenplan voor transgendervriendelijk werkgeverschap. Hiermee willen de gemeente en de bibliotheek uitsluiting van trans personen op de arbeidsmarkt tegengaan.
“Wij zijn ontzettend blij dat de gemeente Nijmegen en de OBGZ aan de slag willen met een transvriendelijke werkvloer,” zegt Remke Verdegem, bestuurslid van Transgender Netwerk Nederland. “Door inclusief en transvriendelijk werkgeverschap kunnen de talenten van transgender personen zich ontplooien. We hopen dan ook dat andere werkgevers het voorbeeld van de gemeente Nijmegen en de OBGZ volgen.”
Tienpuntenplan
Trans personen hebben volgens het SCP drie keer vaker dan gemiddeld een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Met de Verklaring van Dordrecht, een tienpuntenplan voor een transgendervriendelijke werkvloer, helpt een werkgever om uitsluiting te verminderen. Bijvoorbeeld door discriminatie op de werkvloer te voorkomen, en door iemands transitie op het werk te vergemakkelijken, maar ook door bewustwording over genderdiversiteit te bevorderen.
De ondertekening vond plaats in de Trêveszaal van het stadhuis van Nijmegen. Wethouder Monique Esselbrugge: “Bij gemeente Nijmegen vinden we het belangrijk dat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn. Het ondertekenen van deze verklaring sluit daar goed op aan en geeft inzicht in moeilijkheden waar transgender personen nog steeds mee geconfronteerd worden op de arbeidsmarkt en op de werkvloer. Zo zijn we hier als organisatie nóg meer van bewust en kunnen we hier rekening mee houden.”
Ontwikkelkansen
Bert Hogemans, directeur-bestuurder van de OBGZ steunt de verklaring ook ten volle: “Wij creëren gelijke ontwikkelkansen voor iedereen en gaan voor een inclusieve maatschappij waarin we elkaar verstaan en begrijpen, ieder mens meedoet en zich kan ontwikkelen tot wie diegene wil zijn.”
De verklaring is in 2012 tijdens een evenement in Dordrecht door Transgender Netwerk Nederland opgesteld, om werkgevers te helpen hun personeelsbeleid inclusief te maken voor transgender werknemers. Eerder ondertekenden de gemeentes Leeuwarden, Arnhem, Dordrecht, Enschede, Tilburg, Utrecht, Den Haag, Lelystad, Amsterdam, Zwolle, Leiden en Rotterdam de verklaring.
Transgender Zichtbaarheidsdag
De ondertekening vond plaats op Transgender Zichtbaarheidsdag, een internationale dag waarop de zichtbaarheid en emancipatie van transgender mensen wereldwijd wordt gevierd.