afbeelding voor de transvote met 4 foto's van trans personen

2 maart 2018

Gemeenteraad lonkt voor transgender kandidaten

Transgender raadsleden zijn in Nederland anno 2018 nog een zeldzaamheid. Dat gaat na de verkiezingen van 21 maart aanstaande veranderen. In zeker tien gemeenten staan transgender personen kandidaat voor de gemeenteraad. “Dit is echt een teken van emancipatie” aldus Brand Berghouwer, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland.

Het online informatieportaal van TNN, Transgender Info, neemt dan ook de gelegenheid om 12 transgender kandidaten te interviewen voor een tweede TransVote-serie. De eerste videoserie stond vorig jaar in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen.

Onder de twaalf kandidaten bevinden zich lijstduwers, mensen met een opvolgplek en ook kandidaten die met grote zekerheid tot een gemeenteraad toe zullen treden als nieuw raadslid. Zo staat transgender man, Max van der Meer op de tweede plek voor D66 in Wijk bij Duurstede. Transgender vrouw Lilian Haak staat in Apeldoorn op plek zes voor de VVD en hoopt ook rechtstreeks in de raad te komen.

TNN organiseerde eind 2017, na de grote interesse voor de eerste TransVote, een leergang om politieke participatie onder transgender personen te vergroten. Daarbij ging het ook over het werk van gemeenteraadsleden. Enkele deelnemers zien we nu terug op kandidatenlijsten her en der in land.

“Transgender personen willen in de politiek zelf hun stem laten horen in plaats van dat er alleen maar over ze wordt gesproken” volgens Brand Berghouwer, “maar ze hebben natuurlijk interesses en ambities die verder rijken dan enkel het vergroten van de transgenderemancipatie.”

Niet elke transgender kandidaat kiest er voor ruchtbaarheid te geven aan het transgender-zijn. Uiteindelijk staat iemand voor een partij en een verkiezingsprogramma. TransVote laat daarom zien dat vertegenwoordiging van trans personen in de politiek om meer dan alleen transgenderstandpunten gaat. Gemeentepolitiek gaat over een veelheid aan onderwerpen waar transgender kandidaten hun hand niet voor omdraaien.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com