Foto van een transrights march met mensen vanaf de achterkant en borden met de tekst "Trans People Are Not A Distraction" en "Trans Rights Are Human Rights"

23 september 2020

Gemiste kans bij aanpassing UK-transwet

De Britse regering heeft de plannen voor zelfidentificatie opzij geschoven. In Engeland en Wales blijft nu een medische diagnose van genderdysforie nodig. Dit maakte Liz Truss, de minister voor Gelijkheid, dinsdag 22 september bekend. We schreven er pas nog over. Schotland volgt nog een eigen traject.

Een gemiste kans, vinden LHBT-belangenorganisaties. Mermaids, een organisatie voor trans kinderen en jongeren tot 20 jaar, zag ondanks de tegenvallende mededelingen toch een stap voorwaarts. Namelijk de belofte dat er drie nieuwe genderklinieken komen en dat de kosten voor het Gender Recognition Certificate (GRC) lager worden.

De situatie is nu dat transgender personen hun gender vrij eenvoudig kunnen veranderen op paspoorten en rijbewijzen, maar dat ze voor een aanpassing van het geboortecertificaat wel het hele GRC-proces moeten doorlopen. Volgens Liz Truss bleek dat voor de meeste transgender personen echter niet de GRC prioriteit is (misschien wel vanwege de hoge kosten en de ingewikkelde weg), maar een goede transgenderzorg. Vandaar dat de focus bij aanpassing van de Gender Recognition Act daar lag.

Nergens spreekt de verklaring over die aanpassing echter over non-binaire mensen. En dat zelfidentificatie niet wordt overgenomen, hoewel 70 procent van de ruim 100.000 reacties op de consultatie in 2018 vóór pleitte, is een enorme teleurstelling. Ierland, voert Mermaids aan, heeft al vijf jaar baat van een gedemedicaliseerd systeem. Lees ook dit artikel in The Guardian.

Nancy Kelley, ceo van de LHBT-organisatie Stonewall verklaarde dat het debat over transgenderrechten ‘toxisch’ was geworden. En dat dit vooral op online media uit de hand gelopen ‘debat’ de aandacht had weggetrokken bij de dagelijkse realiteit van transgender personen. “We moeten de focus terugbrengen naar de trans mensen”, zei ze. “En naar hen luisteren.” Ook Mermaids hoopt dat ze kunnen blijven praten over acceptatie en rechten van transgender en non-binaire personen van alle leeftijden.

Foto: Ted Eytan, creative commons; tekst: Ton van den Born

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com