Midshot foto van een lachend persoon met wit shirt en spijkerbroek tegen een witte achtergrond

24 oktober 2018

Het belang van humor in de transgemeenschap

Veel nieuwsberichten schenken vooral aandacht aan de negatieve kanten van het transgender-zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat de samenleving hier bewust van is, maar het is ook niet zo dat transgender-zijn alleen maar ellende is. Er zou meer aandacht moeten zijn voor de humor aanwezig in de transgendergemeenschap.  

Voor de duidelijkheid, met humor bedoel ik niet de trans misogyne grappen die door veel mensen worden gemaakt. Grappen die vaak als punt hebben dat een trans vrouw eigenlijk toch een ‘verklede man’ is. Dit zijn geen grappen, maar opmerkingen die juist bijdragen aan het geweld dat trans personen ervaren.

Verbonden in humor

Met humor bedoel ik dus niet deze “grappen”, maar de humor die al aanwezig is in de transgender gemeenschap. Deze humor heeft belangrijke effecten. Allereerst verbindt het mensen. Het delen van herkenbare ervaringen op een humoristische manier schept een band. Het gaat hier bijvoorbeeld over dat awkward-moment dat je broekvulling verschuift, of het bureaucratische gedoe dat bij transitie komt kijken. De humor hierin vinden en deze met anderen delen kan opluchten.

De humor in gender en lichaam

Daarnaast kan humor ook gebruikt worden om te laten zien hoe raar het eigenlijk is dat transgender als zo’n vreemd fenomeen wordt gezien. Zo vergeleek transgender komiek Riki Wilchins plastische chirurgie met transitie: “Oh dokter, ik ben een kleingeneusd persoon, opgesloten in het lichaam van een grootgeneusd persoon!” waarop Riki de reactie van de dokter naspeelt: “Wat vervelend, om je te kunnen helpen moet je eerst twee jaar als een kleingeneusd persoon leven en we hebben bewijs van je psycholoog nodig dat je je voelt alsof je eigenlijk een kleine neus hoort te hebben.”

Dit is het belang van humor over gender en lichaam: het brengt aan de ene kant de transgender gemeenschap samen in het delen van de dagelijkse ervaringen, maar het laat ook zien hoe transgender zijn eigenlijk helemaal niet zo vreemd is, maar vreemd wordt gemaakt door onze rigide ideeën over gender en lichaam.

De bevrijding in humor

Humor verbindt en humor informeert. Dit maakt het een belangrijke factor in emancipatie. Zo zei ook transgender tekenaar Sophie Labelle: “Dat wij eens de grap mogen maken is enorm bevrijdend.” Ja, transgender zijn kan moeilijk zijn en er zijn serieuze maatschappelijke problemen aan verbonden, maar dat moet niet alle creativiteit, vrolijkheid en humor in de transgender gemeenschap overschaduwen.

Geschreven door Mars Planting

Bronnen: them.us, The Establishment, Daily Beast, The MANgina Monologues (A One Trans Show)

Foto door Freepik

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com