20 november 2013

Honderden transgenders wereldwijd slachtoffer van dodelijk geweld

Nog elk jaar worden duizenden transgenders wereldwijd het slachtoffer van geweld. In de afgelopen 12 maanden werden maar liefst 238 dodelijke slachtoffers van dit geweld geregistreerd. “Zij waren zichzelf in een omgeving die hen het leven uiteindelijk op brute wijze ontnam” aldus Corine van Dun, vice-voorzitter van Transgender Netwerk Nederland. Jaarlijks wordt rond 20 november hierbij stil gestaan op Transgender Gedenkdag. Deze internationale herdenking vindt ook in Nederland plaats. Dit jaar zullen op zaterdag 23 november op de Grote Markt in Nijmegen alle namen van de 238 slachtoffers opgenoemd worden.

MINDERJARIGE SLACHTOFFERS

Wederom werden in Latijns-Amerika de meeste transgenders het slachtoffer van dodelijk geweld. Transgender Europe (TGEU) houdt deze statistieken bij en noemt vooral het aantal minderjarige slachtoffers zorgelijk. “Eén van de elf minderjarige slachtoffers is een dertienjarig transgender meisje uit Brazilië” memoreert Corine van Dun. Maar ook in Westerse landen als Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten blijken transgenders niet veilig te zijn. Het getal van 238 slachtoffers wereldwijd geeft echter geen compleet beeld. De data zijn volledig afhankelijk van lokale rapportage. Het feit dat er bijvoorbeeld geen slachtoffers in Afrika gerapporteerd zijn betekent daarom niet dat transgenders hier veiliger zijn dan in Zuid-Amerika.

STILLE TOCHT

De herdenking op de Grote Markt in Nijmegen zal in elk geval stil staan bij álle dodelijke slachtoffers van transfobisch geweld. Ook bij hen wiens naam men nooit zal achterhalen. De gedenkdag in Nijmegen begint ’s middags al met verschillende activiteiten in Het Roze Huis. Om 19:30 uur zal er in een stille tocht naar de Grote Markt gelopen worden. Daar zal onder andere D66 Tweede Kamerlid Pia Dijkstra spreken over de positie van transgenders in Nederland en wereldwijd, alvorens de 238 namen opgenoemd worden.

Transgender Netwerk Nederland organiseert deze landelijke herdenking dit jaar samen met de Transgendergroep Nijmegen, onderdeel van COC Nijmegen.

Meer informatie:
Website Transgender Gedenkdag 2013

Persbericht Transgender Europe
Transrespect vs Transphobia, update slachtoffer-statistieken

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com