Plaatje met paarse achtergond en en face foto van NikkieTutorials in de linkerbovenhoek en van Alok Vaid-Menon rechtsonder

31 maart 2020

In de spotlight: Rolmodellen voor de transgender zichtbaarheid

Rolmodellen zijn belangrijk voor de zichtbaarheid van de transgender gemeenschap. Hoewel er nog steeds veel kan verbeteren gaat de zichtbaarheid van transgender personen in de media de laatste jaren steeds meer de goede kant op. Speciaal voor Transgender Zichtbaarheidsdag laten we deze week een aantal bekende personen voorbij komen die de afgelopen twaalf maanden invloedrijk zijn geweest in de media en op een positieve manier een bijdrage hebben geleverd aan de zichtbaarheid van transgender, non-binaire en andere genderdiverse mensen.

NikkieTutorials

Nikkie stond onlangs volop in de belangstelling door op een indrukwekkende manier haar YouTube-kanaal met miljoenen volgers in te zetten toen zij gechanteerd werd met haar transgender verleden. De wereldberoemde visagiste heeft er altijd voor gekozen om dit deel van haar leven voor zichzelf te houden. Nikkie liet zich niet onder druk zetten door degene die dreigde dit naar buiten te brengen en publiceerde een video waarmee ze op haar eigen voorwaarden haar persoonlijke verhaal met de wereld deelde. Een paar weken lang stond de media bol met berichten over NikkieTutorials en werd zij omhelsd als de sterke vrouw die ze is.

Alok Vaid-Menon

Alok is een gender non-conformatieve schrijver en mixed-media artiest. Door middel van onder andere dichtkunst, comedy, lezingen en mode neemt Alok je mee op een ontdekkingsreis waarin je gender, authenticiteit en privileges onderzoekt. In 2019 werd hen gekozen voor de NBC Pride 50 en Out Magazine’s OUT100. Alok Vaid-Menon is een stijlicoon en rolmodel die door een combinatie van kunst, cultuur en educatie een belangrijke bijdrage levert aan de zichtbaarheid van genderdiversiteit.

Indya Moore

Indya Moore was al een succesvol fotomodel en actrice voordat hen bekendheid kreeg met de rol van Angel Evangelista in de FX serie Pose. De serie die speelt in de jaren tachtig en gaat over de Ballroom-scene in New York werd genomineerd voor verschillende prijzen zoals de Golden Globe Award voor beste televisieserie. Indya heeft zich de afgelopen jaren ingezet als activist voor transgender rechten en andere belangrijke maatschappelijke kwesties. In 2019 werd hen benoemd door Time Magazine tot één van de honderd meest invloedrijke personen in de Wereld.

Bekijk de Instagram-accounts van NikkieTutorials, Alok Vaid-Menon en Indya Moore voor hun updates ❤️

Door Anne Levah Russchen

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com