27 november 2011

Kamervragen over pathologisering transgenders

D66 Tweede Kamerlid Pia Dijkstra heeft afgelopen donderdag schriftelijke kamervragen  aan de ministers van VWS, OC&W en Buitenlandse Zaken gesteld over het feit dat de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) transgender identiteiten als mentale stoornis classificeert. Deze classificatie bevindt zich in de Internationale Classificatie van Ziektes (ICD 10), waarvan de WHO in 2015 een nieuwe editie uit zal brengen. De kamervragen van Pia Dijkstra vallen hier te lezen.

Het classificeren van transgender personen als hebbende een mentale stoornis onder de noemer genderidentiteitsstoornis is volgens TNN onwenselijk. TNN erkent echter dat voor een verantwoording van vergoeding van medische behandelingen welke het lichaam van transgender personen in overeenstemming brengt met hun genderidentiteit er in veel landen wel een medische classificatie nodig is. Het gaat er dus om dat er een classificatie in de ICD komt die trangender personen niet meer een mentale stoornis toedicht vanwege hun genderidentiteit.

De ministers hebben volgens de procedure 3 tot 6 weken de tijd om de kamervragen van Pia Dijkstra te beantwoorden. TNN is erg benieuwd naar hun antwoorden en zal daar over berichten zodra deze er liggen.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com