logo reclame code commissie

6 september 2022

Klacht tegen angstzaaiende posters

Het bestuur van Transgender Netwerk heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen angstzaaiende posters. De posters zijn sinds een week in abri’s op verschillende plekken in Nederland te zien.

“De posters wekken ten onrechte de indruk dat de wet geslachtsregistratie (‘transgenderwet’) direct gevolgen zal hebben voor alle burgers,” schrijft het bestuur in de klacht. “Dit is misleidend en oneerlijk aangezien de wet geslachtsregistratie het recht van iedere burger om zelf te bepalen wat zijn of haar genderidentiteit is, vastlegt. Er is geen sprake van het opleggen van een genderidentiteit en/of het inperken van de vrijheid van de vrijheid van genderexpressie.”

De posters verwijzen naar de website gendertwijfel.nl waar een manifest staat. Toch staat er nergens op de poster of op de website waar de posters naar verwijzen en reclame voor maken, de naam of contactgegevens van de persoon of organisatie die de posters heeft gepubliceerd. Er zijn wel ondertekenaars van een manifest, maar nergens wordt bekend wie er achter gendertwijfel.nl zit. Het bestuur van Transgender Netwerk benoemt dit ook in zijn klacht: “Als reclame de manier wordt om uiting te geven door niet-transparante maatschappelijke groeperingen die niet aanspreekbaar zijn op hun opvattingen en zich keren tegen andere groepen via het middel van reclame, wordt het vertrouwen in reclame geschaad.”

De Reclame Code Commissie zal de klacht beoordelen. Het is voor iedereen mogelijk om een klacht in te dienen, dat kun je doen als individu, bedrijf of organisatie.

De gehele klacht is hier te lezen.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com