Er is steeds meer aandacht voor genderidentiteit bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Ook vinden deze mensen vaker de genderpoli. Een mooie maar ook uitdagende ontwikkeling. Goede samenwerking tussen de verstandelijk gehandicapten (VG) -zorg en transgenderzorg is hierbij belangrijk.
Op deze pagina vind je verschillende handvaten en materialen om als professional met het genderthema aan de slag te gaan en om transgender personen met een LVB te begeleiden.
Handvaten
Transgender, een toegankelijke gids
Informatie brochure transgender in toegankelijke taal
Ook onder mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB-personen) komen transgendergevoelens voor. Transvisie, COC Zonder Stempel en Transgender Netwerk Nederland hebben samen voor deze doelgroep een gids ontwikkeld over deze gevoelens en de stappen in een eventuele transitie. Deze gids is een uitkomst voor LVB-personen die hun gender willen onderzoeken en/of in transitie willen gaan. Ook helpt deze gids zorgprofessionals die de LVB-personen daarbij willen ondersteunen.
Unieke samenwerking
Tot op heden was hiervoor geen speciaal informatiemateriaal beschikbaar. Deze gids behandelt de complexe materie rondom transgender-zijn en in transitie gaan in toegankelijke taal en met behulp van illustraties. Deze gids is gemaakt door Transvisie, COC Zonder Stempel en Transgender Netwerk Nederland en gebaseerd op een Engelstalige versie die in het Verenigd Koninkrijk is ontwikkeld door Achieve together en Change. Deze gids werd ontwikkeld samen met mensen met een verstandelijke beperking en professionals.
De informatie brochure is hier te downloaden of als papieren versie te bestellen.
Digitale instrumentenbox LHBTI
Het kennisplein gehandicaptensector stelde een digitale instrumenten box samen. In deze box bevinden zich verschillende instrumenten die professionals kunnen inzetten om het transgender thema bespreekbaar te maken. De instrumentenbox kun je hier vinden.
Contact met andere LHBTI’s met een LVB
Zonder Stempel, een groep van COC, organiseert maandelijks 22 lokale bijeenkomsten waar LHBTI’s met een LVB elkaar ontmoeten. Voor meer informatie, klik hier.
Transcafé LVB, een groep van Transvisie, organiseert 4x per jaar een ontmoetingsbijeenkomst. Voor meer informatie, klik hier.
TransToegankelijk
Voor begeleiders die werken met transgender personen met een LVB
TransToegankelijk is een website die ondersteuning biedt op het gebied van “gendervragen voor mensen met een LVB”. De website biedt professionals die met deze doelgroep werken een platform met inspiratie en mogelijkheden tot ontwikkeling en fungeert tegelijkertijd als een verzamelbank van kennis en materialen.
Zo is er veel informatie te vinden over thema’s zoals gendertransitie en de organisatie van transgender zorg. En vind je als professional veel materialen om mee aan de slag te gaan bij een gendertransitie van een LVB cliënt.
Op de website van TransToegankelijk vind je ook een sociale kaart. Via deze sociale kaart kunnen professionals die werken met mensen met transgender gevoelens en LVB met elkaar in contact komen en kennis en ervaringen delen. Klik hier om de sociale kaart te bekijken.
Luister ook naar de podcast TransToegankelijk, een podcastserie over transgender personen met een verstandelijke beperking.
Klik hier om de website van TransToegankelijk te bezoeken.
Zie wie ik ben
Zie wie ik ben is een fotoboek geschreven voor en door transgender en non-binaire personen met een licht verstandelijke beperking. Het boek is op dit moment in ontwikkeling en heeft als doel herkenning te bieden voor transpersonen met LVB en bij te dragen aan bewustwording voor ouders, verwanten en begeleiders.
Klik hier voor meer informatie.