Screenshot NikkieTutorials

14 januari 2020

Lof voor Nikkietutorials: een krachtig rolmodel maar een gedwongen coming-out

Screenshot YouTube-video ‘I’m Coming Out.’ NikkieTutorials steekt haar middelvinger op naar haar chanteurs.

Gisteren vertelde de bekende Nederlandse Youtuber aan haar 12 miljoen volgers in een eigen video dat zij transgender is. De transgendergemeenschap is erg blij met dit krachtig rolmodel. Wel baart het TNN veel zorgen dat Nikkie dit onder druk heeft gedaan. ‘Iemand zou altijd zelf moeten bepalen of en wanneer het moment is om de transgender achtergrond te vertellen’, aldus TNN-voorzitter Brand Berghouwer.

De boodschap van de internationaal bekende visagist kan gebruikt worden om anderen te inspireren om zichzelf te zijn. “Ik denk dat het super belangrijk is voor alle transgender mensen, en zeker ook voor jonge mensen in deze wereld, die een heel positief rolmodel erbij hebben sinds gisteren.” Dit vertelde TNN-bestuurslid Aike Pronk bij het NOS Radio 1 Journaal. “Nikkie is iemand die heel veel bereikt heeft in haar leven, en toevallig ook transgender is.”

Ook kan Nikkie’s verhaal ervoor zorgen dat trans zijn steeds normaler wordt. Zoals TNN-voorzitter Brand Berghouwer de NOS vertelt: “Nu is het groot nieuws in alle media, maar hoe meer bekende mensen vertellen dat ze trans zijn, hoe minder het een onderwerp zal zijn”.

STEUN VAN MOEDER

Nikkie vertelt in haar video over de steun die zij altijd van haar moeder heeft gekregen: “Waar ik het meest dankbaar voor ben is mijn moeder. […] Zij heeft mij altijd gesteund, altijd geaccepteerd. Dat is alles dat je nodig hebt als kind, een ouder die begrijpt, luistert en respecteert.”

Het is heel erg fijn om te zien dat Nikkie’s moeder voor haar gestreden heeft. Dit is helaas niet altijd het geval. Daarom vindt TNN dat het ook voor kinderen onder de 16 mogelijk moet zijn om hun juridische geslacht aan te passen.

CHANTAGE

Gezien de discriminatie en vele nare opmerkingen die trans personen tegen kunnen komen, is het heel begrijpelijk dat Nikkie heeft besloten niet eerder te vertellen over haar transitie. Uit ons onderzoek Overal op je hoede blijkt bijvoorbeeld dat trans personen 10 keer zo vaak het slachtoffer zijn van cyberpesten dan cisgender personen. Ook vinden wij het heel erg zorgelijk dat Nikkie Tutorials gechanteerd werd met deze informatie. De enige persoon die zou mogen beslissen over of iemand vertelt over een transitie is de trans persoon zelf.

“Het is zoiets persoonlijks. Als Nikkie het niet bekend wil maken, dan is dat haar goed recht.” zegt Brand.

Veel trans personen ervaren dat wanneer hun transgender achtergrond bekend is, zij niet meer gezien worden als man of vrouw, maar ze enkel als ‘de transgender’ bekend staan.

Het is daarom erg mooi om te zien dat Nikkie heeft besloten om zelf en op haar eigen medium haar verhaal te vertellen. Wij wensen Nikkie veel liefde, en hopen dat ze overeind weet te blijven staan in deze mediastorm.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com