En face foto van Storm Vogel met grijze achtergrond

6 februari 2020

“Maak een paspoort met een X mogelijk”

Storm Vogel wil een X in hun paspoort. Maar dat is op dit moment niet eenvoudig te regelen. Je moet namelijk een verklaring aanvragen van een deskundige én je moet langs de rechter. Storm Vogel legt uit waarom dit moet veranderen.

Met hulp van Bureau Clara Wichmann ben ik bezig om te onderzoeken hoe ik een X in mijn paspoort kan krijgen, in plaats van een M of een V. Er ligt een wetsvoorstel vanuit de minister om het makkelijker te maken om je gender marker van M naar V of andersom te regelen. Onderdeel van dit wetsvoorstel is om de deskundigenverklaring die nu nog nodig is om dit te mogen doen achterwege te laten. Helaas geldt dit voorstel niet voor non binaire (trans) personen zoals ik.

Gelijke behandeling

Wij moeten vooralsnog nog steeds naar de rechter, en een deskundigenverklaring is daarbij ook nodig. Ik vind dat er geen deskundige is die voor mij kan bepalen wat mijn gender is. Non-binair en trans zijn is geen mentale stoornis. Er is geen set van voorwaarden waaraan ik zou moeten voldoen en waar een zogenaamde deskundige mij op zou moeten testen. Ik ben zelf de beste deskundige over wie ik ben. Voor mij gaat deze zaak over gelijke behandeling, immers hoeven cis mensen nooit naar een deskundige die checkt of het gender wat ze bij geboorte opgeplakt hebben gekregen wel klopt.

“De wet zou de werkelijkheid zoals die is moeten meenemen: een genderspectrum dat oneindig veel groter is dan het binaire man-of-vrouw-denken dat nu overal in zit.”

Feitelijk kan je niet bepalen bij geboorte wat iemands gender is. Daar zit een misvatting aan ten grondslag, namelijk dat je geslachtsdelen je gender bepalen. We weten dat dat niet klopt. Daarom wil ik dat het mogelijk is mijn gender te veranderen, zónder tussenkomst van een rechter of een ‘deskundige’. Wat ik wil bereiken is dus tweeledig: een X en een einde aan verplichte onderzoeken.

De werkelijkheid zoals die is

Het liefst zou ik helemaal geen paspoort willen, grenzen en paspoorten zijn arbitraire dingen die voor veel ellende zorgen. Maar omdat die werkelijkheid helaas nog ver weg ligt wil ik dat ik zelf kan bepalen wat er in mijn identiteitsdocument staat. Als ik nu mijn ID moet laten zien laat ik iets zien wat niet klopt, mijn gender is namelijk non-binair en dat kan nu nog niet in mijn paspoort staan. Daarom ga ik naar de rechter, omdat ik voor de wet recht op zelfbeschikking en gelijke behandeling zou moeten hebben. De wet zou de werkelijkheid zoals die is moeten meenemen: een genderspectrum dat oneindig veel groter is dan het binaire man-of-vrouw-denken dat nu overal in zit. Een mogelijkheid tot een X in het paspoort is een kleine stap naar een meer inclusieve samenleving die ruimte maakt voor iedereen.

Door Storm Vogel

Wil jij meehelpen het mogelijk te maken voor mensen om een X in het paspoort te krijgen? Dat kun je doen door een brief naar de minister te sturen. Wij hebben dat makkelijk gemaakt door een voorbeeldbrief voor je te maken. Stuur de brief vóór 12 februari in! Je vindt de brief hier.

Foto © Diewke van den Heuvel

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com