En face foto: privé van Maureen van Leeuwen voor een witte houten panelen achtergrond

7 mei 2021

Maureen van Leeuwen is als voorzitter van Transvisie vooral verbinder

“Er zijn echt stappen gezet”, zegt Maureen van Leeuwen, de nieuwe voorzitter van Transvisie. “Maar er is nog genoeg te doen.” Ze is dan graag de verbinder naar bijvoorbeeld zorgaanbieders en belangengroepen. Naar iedereen met wie Transvisie relaties onderhoudt.

Maureen van Leeuwen 1983), trans vrouw, is sinds eind april de opvolger van Lisa van Ginneken (nu Tweede-Kamerlid voor D66) als voorzitter van Transvisie. Volop in overleg deze dagen. Bijvoorbeeld met de mensen van Transgender Infopunt in België. “Dinsdag was er nog een bestuursvergadering en vrijdag was ik spreker op een rondetafel over LGBTQIA+-leiderschap en cultuur.”

Wie is Maureen van Leeuwen?

Ze woont sinds een jaar in het centrum van Amsterdam, vertelt ze, maar ze komt oorspronkelijk uit het Westland. Ze was er na een studie op de middelbare en hogere tuinbouwschool (Hogeschool Inholland in Delft) actief in de genetica van bloemen en planten. “Ik heb Agrarische bedrijfskunde gestudeerd en in 2011-2012 nog een studie Executive MBA op Universiteit Nyenrode.” Tot 1 mei werkte ze bij Dümmen Orange, een internationaal veredelingsbedrijf. En verder is golf haar grote hobby. “Dat doe ik wel een of twee keer per week.”

Ze kwam niet eerder bij Transvisie, hooguit als informatiepunt voor haar eigen transitie. Maar ze had wel veel ervaring in vrijwilligersbesturen, bijvoorbeeld bij de Tuinbouw Jongeren Westland. “Van twee kanten werd ik getipt dat er hier een vacature voor voorzitter was, in februari of maart. Onafhankelijk van elkaar. Ik dacht: laat ik dan eens een praatje gaan maken. Wat is het, waar staan ze voor? Lisa (van Ginneken) wist me heel erg te inspireren. En ik realiseerde me: hier kan ik helemaal achter staan. Dit is iets waar ik in geloof. Maar willen ze mij wel?”

Dat was het geval. Ze is nu voorzitter, officieel voor (gemiddeld) twaalf uur per week. “Ik heb me vastgelegd voor drie jaar voorzitterschap, met een optie voor nog eens drie jaar. Dan is het weer tijd voor een ander.”

De taken die Lisa van Ginneken had, zijn wel gesplitst. Harmen ter Welle doet de belangenbehartiging vanuit Transvisie, dat wil zeggen dat hij problemen die bij de doelgroep spelen op de agenda probeert te krijgen. Maureen zit bestuursvergaderingen voor, denkt na over strategie en onderhoudt veel contacten. “Ik ga bijvoorbeeld  in gesprek met partijen zoals het ministerie van VWS, de politiek en zorgaanbieders. Met andere belangenorganisaties of zusterorganisaties in het buitenland.”

Hoe heeft ze Transvisie de afgelopen weken leren kennen?

“Het is echt een grote vrijwilligersorganisatie. Er vertrekken weleens mensen, en er komen anderen bij, maar we hebben net de honderdste vrijwilliger kunnen bijschrijven. De afgelopen twee jaar is de organisatie enorm ontwikkeld. Ik was echt verrast door de professionaliteit van al die mensen.”

Transvisie informeert en adviseert en probeert dus de belangen van transgender personen te dienen. Dat speelt zich alles af op drie terreinen. In contactgroepen, het informatieplatform en de belangenbehartiging met speerpunten naar de zorg. “Al die mooie dingen die Lisa daar heeft bereikt de afgelopen jaren, vormen een goede basis.”

Want er zijn, met name ook in nauwe samenwerking met TNN, echt stappen gezet. “Zo werd bijvoorbeeld het Transgender Infopunt opgezet (een telefoonnummer voor alle vragen over trans-zijn), de Transgender Wegwijzer is gemaakt, (een landkaart waar je alle hulp, zorg, dienstverlening, belangenbehartiging en ontmoeting voor transgender personen kunt vinden) en Genderpraatjes is begonnen (een jongerenlijn waar je dingen kunt bespreken met mensen die naar je luisteren, kijk op genderpraatjes.nl).” Die samenwerking met TNN heeft echt mooie resultaten opgeleverd, vindt ze. Voor Transvisie blijft de zorgverlening voor transgender en non-binaire personen het belangrijkste actieterrein.

Maar ook in brede zin is er nog veel werk te verrichten. Wat allemaal? “Heb je even”, lacht ze. “Er is, in gezamenlijkheid met TNN en andere betrokken partijen, echt nog genoeg te doen. Denk aan het transitieverlof, de X in het paspoort van non-binaire personen of de emancipatie in het algemeen. De wachtlijsten blijven een groot punt van zorg, want de kwaliteit van zorg staat onder druk door die wachtlijsten. En ja, af en toe komen daar dingen tussendoor, bijvoorbeeld als je moet reageren op verkeerde beeldvorming in de media.”

Waar werk je naartoe?

“Het zou mooi zijn als over drie jaar de wachtlijsten op zijn minst gehalveerd zijn. En ik zou willen dat er meer algemene kennis over transgender aanwezig is bij het grote publiek. Dat je informatie daarover bijvoorbeeld ook standaard in het onderwijs hebt, bijvoorbeeld bij maatschappijleer of biologie.”

Dat is waar ze aan wil werken. Onder andere. “Ik zie mezelf dan als een verbinder die mensen tot bloei wil laten komen. Ik denk dat ik daarin het sterkste ben. En in de samenwerking rondom de rechten van transgender personen.”

“Ik werd geraakt door de lezing van André van Duin op 4 mei. Dat het erom gaat dat je mag en kunt zijn wie je wilt zijn. Ik geloof dat dat goed omschrijft waar wij met elkaar voor bezig zijn.”

Tekst: Ton van den Born
Foto: privé van Maureen van Leeuwen

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com