20 november 2014

Nederlandse onder 268 vermoorde transgenders wereldwijd

Twintig november is het internationale Transgender Gedenkdag. Zeven jaar na de gewelddadige dood van Henriëtte Wiersinga in Den Haag staat er dit jaar helaas weer een Nederlandse naam op de lijst van vermoorde transgenders. Michelle Koek werd eind april levenloos in haar woning in Andijk gevonden. Bruut geweld heeft haar het leven gekost. Zij is daarmee één van de 268 transgenders waarvan bekend is dat ze afgelopen jaar wereldwijd door geweld om het leven zijn gekomen. Elke 32 uur komt daar een naam bij.

MAASTRICHT

Transgender Netwerk Nederland staat zaterdag 22 november in Maastricht stil bij al deze slachtoffers. Daar vindt de nationale Transgender Gedenkdag 2014 plaats. Een indrukwekkende stellage zal deze dag een stille verbeelding zijn van de 268 transgender personen die om het leven zijn gebracht. De lokale organisatie, in handen van Transgender Limburg, heeft de gedenkdag met aandacht voor zelfmoord onder transgenders en sprekers uit Turkije en Guatemala ingevuld. Latijns-Amerika is één van de onveiligste continenten voor transgenders. Alleen al in Brazilië werden 154 transgender personen geteld die door geweld om het leven kwamen.

ONVEILIGHEID

De moord op Michelle Koek en de 267 anderen vraagt echter om meer dan gedenken alleen. TNN roept minister Koenders van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Teeven van Veiligheid & Justitie op om meer oog te hebben voor de onveiligheid waarmee transgenders in veel landen dagelijks leven.

VERVOLGING

Het OM in Nederland heeft inmiddels twee verdachten opgepakt voor de moord op Michelle Koek. TNN hoopt dat bij een eventuele rol van transgendernegativiteit in het motief voor de moord er een hogere strafeis volgt.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com