8 augustus 2023

Nieuwe e-learning over genderdiversiteit voor huisartsen

Screenshot uit een van de video’s in de nieuwe e-learning over genderdiversiteit voor huisartsen

De nieuwe training ‘Transgender in de huisartsenpraktijk’ biedt huisartsen en andere zorgprofessionals kennis over genderdiversiteit in de zorg. De training is gemaakt door expertisecentrum Rutgers, mediacollectief de Transketeers en oud-voorzitter van Transgender Netwerk Brand Berghouwer, en is gratis online te volgen.

Transgender personen krijgen vaker dan gemiddeld te maken met onbegrip en een gebrek aan kennis in de zorg. Negatieve ervaringen en het gevoel niet welkom te zijn bij hun zorgverlener kan ervoor zorgen dat zij zorg gaan mijden. Daarom heeft expertisecentrum Rutgers samen met mediacollectief Transketeers en Brand Berghouwer, oud-voorzitter van Transgender Netwerk, een e-learning gemaakt die je gratis online kunt volgen. Met deze training leren huisartsen en andere zorgprofessionals passende zorg te bieden aan transgender en non-binaire mensen.

Wat betekent het als iemand transgender is? Waarom verdient deze groep speciale aandacht in de zorg? Hoe zorg ik dat transgender personen zich welkom en gehoord voelen in mijn praktijk? Uitleg in beeld en tekst wordt afgewisseld met filmpjes waarin zorgprofessionals en genderdiverse mensen over hun ervaringen vertellen. De e-learning richt zich in de eerste plaats op zorgprofessionals die in een huisartsenpraktijk werken, maar is ook voor andere zorgprofessionals interessant.

“Voor goede zorg aan transgender en non-binaire mensen is kennis van genderdiversiteit ontzettend belangrijk,” zegt Aafke Uilhoorn, bestuurslid van Transgender Netwerk. “Die kennis ontbreekt nog op veel plekken. Hartstikke handig dus, dat je in deze korte training alles leert om je zorg ook inclusief te maken voor genderdiverse mensen.”

De gratis e-learning is hier te volgen.

Afbeelding: screenshot uit een van de video’s in de e-learning.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com