11 december 2018

Nieuwe regels Openbaar Ministerie voor aanpak transgenderdiscriminatie

Nieuwe regels van het Openbaar Ministerie zorgen ervoor dat er bij geweld tegen transgender personen nu ook gekeken wordt naar discriminatie, net zoals bij andere minderheidsgroepen. Transgender Netwerk Nederland (TNN) is blij met deze stap voorwaarts in het beschermen van de rechten van transgender personen.

In de oude regels van het OM werd er – anders dan bij andere minderheidsgroepen – geen rekening gehouden met het feit dat een slachtoffer transgender kan zijn. Met de nieuwe regels kan er strafverhoging plaatsvinden wanneer bij geweldsdelicten tegen personen hun transgender-zijn een rol speelt.

Uit het onderzoek Overal op je hoede: Geweld tegen transgender personen in Nederland van TNN bleek dat transgender personen veel te maken krijgen met geweldsdelicten. Ze worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd, en zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten. “Elke dag vieze blikken, bespuugd, uitgescholden en in elkaar geslagen. Eén keer met een gebroken fles waar ik nog steeds littekens van heb,” vertelde een van de respondenten.

Een geweldsdelict bestaat uit bijvoorbeeld mishandeling, belediging, bedreiging, opruiing, vernieling, brandstichting of doodslag. Als daarbij discriminatie als motief of aanleiding heeft gespeeld, zou er een hogere straf moeten worden geëist. Volgens Brand Berghouwer, voorzitter van TNN, zijn de nieuwe regels van groot belang: “Doordat het OM discriminatie van transgender personen nu expliciet benoemt, kunnen trans personen meer vertrouwen in vervolging en bestraffing hebben.”

“Het is gek dat alleen groepsbelediging op grond van seksuele oriëntatie, handicap, ras of religie strafbaar is,” Brand Berghouwer

Volgens TNN is de logische volgende stap dat óók discriminatiefeiten als groepsbelediging van transgender personen strafbaar worden. “Het is gek dat alleen groepsbelediging op grond van seksuele oriëntatie, handicap, ras of religie strafbaar is,” zegt Brand Berghouwer. “Het is hoog tijd dat ook transgender personen die bescherming krijgen.”

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com