17 mei 2011

Nieuws rondom IDAHO

Vandaag dinsdag 17 mei is het Internationale dag tegen homo/transfobie (IDAHO). Sinds 2009 is transfobie toegevoegd aan de naam. Altijd wordt er dan expliciet aandacht gegeven aan de stand van zaken op het gebied van hate crime, discriminatie en seksualiteit of genderidentiteit. Zo is dit jaar is Lady Gaga de hoofdredacteur van Metro nieuws en staat er in de Nederlandse editie een interviewtje met Stu Rasmussen, transgender burgemeester in Silverton, USA.

Vanuit ILGA-Europe in Brussel is er een kaart gepubliceerd die aangeeft hoe de situatie is voor holebi’s in de landen van de Raad van Europa (“Europa van de 47”) en een index voor holebi rechten en voor gender-identiteit. Het aantal punten waarop gemeten wordt voor genderidentiteit is veel lager dan voor seksualiteit, maar Nederland is een slechte middenmoter, onder het EU-gemiddelde. Duitsland voert de lijst aan, Oekraïne is hekkesluiter.

Wanneer je wereldwijd kijkt zijn er veel verbeteringen maar ook een aantal verslechteringen, vooral in Oeganda en Maleisië. Op het gebied van transfobie heeft het Transrespect vs. Transphobia murder monitoring project zijn lijst geüpdatet met moorden en men komt tot meer dan 500 moorden in drie jaar. Waarvan we weten. Er zijn er beslist meer maar daarvan heeft het project niet genoeg gegevens en ook zijn hele delen van de wereld nog een witte vlek op de kaart; geen data.

In Nederland verwachten we dat het wetsontwerp voor de nieuwe wet op de genderregistratie, waardoor je geen medische behandeling meer behoeft te ondergaan voor je papieren gewijzigd kunnen worden, volgens belofte inderdaad voor de zomer nog in consultatie wordt gegeven. Wanneer je eenvoudiger je legitimatie kunt wijzigen, kom je minder geïnstitutionaliseerde discriminatie tegen.

IDAHO wordt sinds 2005 jaarlijks op 17 mei gehouden, ter herinnering aan de dag dat de Wereldgezondheidsorganisatie besloot homoseksualiteit uit hun classificatie van ziekten te halen.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com