1 mei 2014

NZA nog niet klaar met VUmc en zorgverzekeraars

De Nederlandse Zorgautoriteit gaat door met haar onderzoek naar aanleiding van de patiëntenstop bij het VUmc genderteam. Dat bericht zij vandaag in een brief aan minister Schippers van VWS. Het onderzoek kan nog 6 tot 8 weken duren. Een oplossing voor de getroffen transgenders blijft vooralsnog uit. TNN roept het VUmc op tot een onmiddellijke beëindiging van de patiëntenstop.

MISBRUIK

In de brief geeft de NZa aan dat er duidelijke signalen zijn voor machtsmisbruik door het VUmc in de transgenderzorg. Daarnaast blijven de verzekeraars in gebreke in hun informatie over het voldoen aan de zorgplicht. Meer dan 250 mensen krijgen nu niet de transgenderzorg die ze nodig hebben. Het aantal neemt met de dag toe. De NZa beseft dat de patiëntenstop bij deze mensen tot psychische problemen leidt en vindt dit uiterst zorgwekkend.

MAATREGELEN

De NZa wil zorgvuldig te werk gaan, ondanks de aanwijzingen dat zowel de leverplicht door het VUmc als de zorgplicht door de zorgverzekeraars niet nagekomen wordt. Daarom komt er dus verder onderzoek. Dit denken zij halverwege juni of begin juli af te ronden, waarna er zeker maatregelen zullen volgen. Het NZa verwacht namelijk niet dat de partijen er middels onderhandelingen uit zullen komen.

NIET AFWACHTEN

Het welzijn van een groeiende groep transgenders is ernstig in het geding. TNN wil niet dat de partijen verder onderzoek en maatregelen afwachten maar onmiddellijk zorgen dat nieuwe patiënten weer in behandeling kunnen bij het VUmc genderteam. “De patiëntenstop heeft aangetoond dat de zorg- en leverplicht aan transgenders in Nederland zomaar opgeschort kan worden door de ‘marktpartijen’” aldus Carolien Van de Lagemaat, voorzitter van TNN, “dat is een grote schande”.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com