foto van team bij reclame code commissie

9 maart 2023

Omstreden radiospotje kritisch bevraagd door Reclame Code Commissie

Op 9 maart hebben we samen met WOMEN Inc. onze klacht over een radiospotje van Gendertwijfel toegelicht bij de Reclame Code Commissie. In totaal zijn er meer dan 220 klachten binnengekomen bij de Reclame Code Commissie.

In de week van 6 februari was een reclame te horen bij de publieke omroep waarin gestreden werd tegen de nieuwe Transgenderwet. Het spotje zat vol onwaarheden en verzonnen schrikbeelden. Samen met WOMEN Inc. hebben we daarom een officiële klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC).

Wij waren niet de enigen die dat hadden gedaan. Volgens de RCC waren er meer dan 220 klachten binnengekomen. Vier van deze klachten zijn in behandeling genomen, en naar aanleiding van onze gezamenlijke klacht met WOMEN Inc. was er op 9 maart een zitting waar ook mensen van Gendertwijfel bij aanwezig waren.

Dat het aantal klachten zo hoog was toont aan dat het radiospotje veel mensen heeft geraakt. Het aantal klachten had nog hoger kunnen zijn als mensen niet met naam bekend zouden worden bij Gendertwijfel. Verschillende mensen lieten ons weten daarom geen klacht in te willen dienen, terwijl ze dat anders wel hadden gedaan.

Tijdens de zitting gaven we in een pleitnota toelichting op onze klacht. We vroegen de commissie om zich te verplaatsen in een trans persoon die het spotje hoort. We voegden anoniem een aantal reacties toe die bij ons en WOMEN Inc. waren binnengekomen, zowel van ouders als van trans personen zelf. Aan de hand van cijfers lieten we zien dat trans personen met veel onveiligheid en onbegrip te maken krijgen. We vroegen of het nodig was geweest om in dit radiospotje over de rug van ouders en kinderen het bestaan van genderidentiteit te ontkennen. Tot slot vroegen we de commissie om een streep te trekken, omdat het tijd wordt dat het debat over de transgenderwet gevoerd wordt aan de hand van de juiste informatie. En omdat het tijd wordt dat reclamespotjes niet langer bijdragen aan de discriminatie en stigmatisering van transgender personen.

De uitspraak volgt over vier weken.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com