SGP heeft opnieuw een motie ingediend die de regering oproept het wetsvoorstel voor verbetering van de Transgenderwet zonder debat van tafel te vegen. Schandalig en respectloos, volgens Transgender Netwerk. “Juist in een tijd waar zelfs een land als de Verenigde Staten transgender mensen probeert weg te vagen, zouden we in Nederland naast transgender mensen moeten blijven staan. Transgender mensen verdienen het dat een wetsvoorstel dat over hen gaat, volledig en met respect wordt behandeld, net zoals dat met andere wetsvoorstellen gebeurt.”
In een tweeminutendebat op 3 april heeft SGP, samen met BBB, FvD en JA21, een motie ingediend om de Transgenderwet zonder debat binnen een maand van tafel te vegen. “Dit is niet alleen slecht voor trans mensen, maar óók voor de democratie,” zegt Remke Verdegem voorzitter van Transgender Netwerk. “Gaat de Tweede Kamer voortaan in plaats van wetsvoorstellen zorgvuldig behandelen bij voorbaat een oordeel vellen op basis van onderbuikgevoelens en nepnieuws?”
Over de verbetering van de Transgenderwet gaan veel spookverhalen rond die door meerdere partijen in de Tweede Kamer zijn herhaald, waaronder FVD en SGP. Het is volgens Transgender Netwerk verontrustend dat de BBB en JA21 samen met deze partijen een motie indienen. “Dagelijks zien trans mensen hoe met leugens en desinformatie haat tegen hen wordt aangewakkerd en hoe hun rechten worden ontnomen in landen als Hongarije en de V.S. Dat leidde zelfs tot een protestbrief van de Tweede Kamer aan Orban én tot een aangepast reisadvies van Buitenlandse Zaken. Het is nu zaak voor de politiek dat zij transgender mensen hier niet in de steek laat, maar naast hun burgers staat en ook hun problemen serieus neemt door juist wel een fatsoenlijk debat te voeren”, zegt Verdegem.
“Trans mensen zien dagelijks hoe haat tegen hen wordt aangewakkerd en hun rechten worden ontnomen in de V.S. Het is nu zaak voor de politiek dat zij transgender mensen niet in de steek laat”, zegt voorzitter Remke Verdegem.
Voor het wijzigen van de geslachtsvermelding is iemand nu nog gedwongen een verklaring te vragen van een ‘deskundige’ arts of psycholoog. Daardoor wordt trans-zijn als ziekte en afwijking gezien, en alsof transgender mensen niet zelf zouden weten wie ze zijn. Terwijl artsen en psychologen zelf zeggen dat hun deskundigenverklaring helemaal niets toevoegt. Dit zorgt bovendien voor extra druk op een door enorme wachtlijsten geteisterd zorgsysteem. Ook mensenrechtenorganisaties, vrouwenrechtenorganisaties én de kinderombudsman steunen de vernieuwing van de Transgenderwet.
Het wetsvoorstel is bedoeld om dit proces voor het wijzigen van je officiële geslachtsvermelding te verbeteren. Zo heb je geen verklaring van een arts of psycholoog meer nodig, maar kan je na een verplichte wachttijd je wijziging op basis van je eigen verklaring door laten voeren en nieuwe identiteitsbewijzen aanvragen. Jongeren onder de zestien kunnen met de nieuwe wet, met toestemming van hun ouders, via de rechter een wijziging aanvragen. Deze vernieuwingen maken de levens van transgender mensen veiliger en verbeteren de toegang tot gelijke rechten.
“Transgender mensen verdienen het dat een wetsvoorstel dat over hen gaat volledig en met respect wordt behandeld, net zoals dat met andere wetsvoorstellen gebeurt.”
Vorig jaar al probeerden SGP en NSC het debat over de verbetering van de transgenderwet af te kappen door een motie in te dienen om het wetsvoorstel van tafel te halen. De toenmalige minister Weerwind en het kabinet weigerden deze motie uit te voeren, omdat dit het belangrijke debat over de wet zou stopzetten, en de minister niet zou kunnen antwoorden op de vragen die door de Kamer zijn ingediend. Ook het huidige kabinet heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen en recent bij het commissiedebat Personen- en Familierecht aangegeven de motie van vorig jaar niet te zullen uitvoeren, omdat het volgens staatssecretaris Struycken (NSC) nog steeds een relevant wetsvoorstel is en niet in strijd is met het regeerprogramma. De staatssecretaris heeft de nieuwe motie van SGP, BBB, FVD en JA21 dan ook ontraden. Volgens hem is de Kamer aan zet om het debat over het wetsvoorstel voort te zetten.
De motie van de vier conservatief-rechtse partijen kreeg veel kritiek van SP, D66 en GroenLinks-PvdA. De partijen vonden dat het ‘procedureel onzorgvuldig’ is om het debat over het wetsvoorstel in een motie te blokkeren. In plaats daarvan zou de Tweede Kamer het vervolg van het debat moeten inplannen, zodat het parlement de antwoorden krijgt op hun vragen over het wetsvoorstel. Tseggai van GL-PvdA had veel kritiek op het argument van de SGP jongeren al te veel mentale zorgen zouden hebben en dat het dan niet helpt om te doen alsof ‘geslacht een keuze is’. “Wat deze jongeren niet helpt is […] roepen om een wet in te trekken die hen juist verder zou helpen. [..] Ik zou [dhr. Van Dijk] willen verzoeken niet meer over de mentale gezondheid van trans jongeren te spreken want het interesseert hem duidelijk helemaal niets.”
Transgender Netwerk roept de Tweede Kamer op de zorgen van transgender mensen serieus te nemen en niet mee te gaan in dit soort harteloze politiek en daarom tegen deze motie te stemmen. “Zo zorgen we ervoor dat onderzoeken, feiten en medemenselijkheid het winnen van onderbuikgevoelens en nepnieuws” aldus Verdegem
Foto (cc) Roel Wijnants