Lever een bijdrage aan een documentaire en onderzoek naar de oude transwet (1985-2014)
Beste mensen,
In 2021 maakte de overheid publiekelijk excuses aan de transgender- en interseksegemeenschap. Van 1985 tot 2014 moest je voor het wijzigen van je geslachtsregistratie verplichte operaties ondergaan, waaronder een onomkeerbare sterilisatie. Hoewel deze voorwaarden mensenrechten schonden, stonden ze wel zo in de wet.
Hoe heeft deze mensonterende wet kunnen ontstaan? En welke schade heeft de wet aangericht in de levens van vele honderden transgender en intersekse mensen in Nederland? Om antwoord te geven op die vragen en om dit stuk geschiedenis een plek te geven heeft de overheid een flink budget toegezegd voor een documentaire en een onderzoek.
Voor deze projecten zoeken we ondersteuning vanuit de trans- en intersekse gemeenschap.
Om het budget te kunnen aannemen en te beheren voor de documentaire is het
-tijdelijk- oprichten van een stichting de beste optie.
Wie zoeken we?
Voor de bestuurlijke kant zoeken we:
-een vijftal mensen die kennis en ervaring hebben met het bestuur van een stichting om bestuursmatige taken uit te voeren en tevens de procesmatige aspecten van de twee gesubsidieerde projecten te overzien en tot een succes te maken. Daarnaast zou dit bestuur in overleg met externe partijen moeten overwegen of een derde project, het aanspreken van de gezondheidszorg, binnen de stichting aangepakt wordt. De stichting zal intensief samenwerken met Transgender Netwerk Nederland en ook contact houden en afstemmen met de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID).
Voor de inhoudelijke inzet bij de projecten zoeken we:
-Mensen die kennis hebben van en affiniteit met het maken van documentaires en het werken met media. Een dergelijke groep zou binnen de stichting als expertgroep richting geven aan de doelstellingen en inhoud voor de documentaire, de keuze van de werkwijze, werving en selectie van de documentairemaker(s), als klankbord tijdens de totstandkoming ervan en de promotie daarna.
– Mensen met kennis van en affiniteit met (historisch) onderzoek. Zij kunnen adviseren over het onderzoek(sprogramma) naar de achtergronden van de voormalige wet. Deze groep kan input geven aan de overheid over de onderzoeksdoelstellingen en als klankbord dienen tijdens het onderzoek.
Waar melden?
Ben je zelf iemand die diens talenten en inzet kan geven hieraan, meld je dan s.v.p. bij Willemijn van Kempen onder het mailadres wdc@ziggo.nl of bij info@transgendernetwerk.nl onder vermelding van
“het vervolg op het collectief”. Wij nemen dan binnen twee weken contact met je op voor een informatieve uitwisseling en verkenning.
Deel dit bericht a.u.b. met anderen en attendeer mensen erop die talenten in deze richting hebben!
Zegt het voort.
Mensen met de gevraagde talenten die zichzelf niet als trans en intersekse identificeren, of zelf geen schade geleden hebben vanwege de wet roepen we ook van harte op om te reageren. Een voorwaarde voor deelname is dat er affiniteit en een duidelijke inzet is voor de belangen van trans- en intersekse mensen. We streven wel naar een goede vertegenwoordiging personen uit de betroffen groepen.
Foto van de publieke excuses in 2021 in de Ridderzaal in Den Haag © Prins de Vos voor Transgender Netwerk