26 maart 2014

Patiëntenstop transgenderzorg VUmc vraagt om politiek ingrijpen

De voortdurende patiëntenstop bij het genderteam van het VUmc baart Transgender Netwerk Nederland (TNN) ernstige zorgen. PvdA, VVD, D66 en GroenLinks delen deze zorgen. TNN heeft daarom de hoop dat zij in het debat op woensdag 26 maart minister Schippers tot een oplossing dwingen. De patiëntenstop duurt nu al drie maanden, waardoor inmiddels 200 transgenders geen uitzicht op medische zorg hebben. “Dit mag geen dag langer duren” aldus Carolien van De Lagemaat, voorzitter van TNN.

NOODZAAK

Minister Schippers meldde 11 maart in een brief aan de Tweede Kamer dat zorgverzekeraars en NZa nog geen problemen hadden geconstateerd. Terwijl er toen al 175 mensen waren geteld door het VUmc die zij niet op de wachtlijst konden zetten. “Iets klopt er gewoonweg niet” aldus Van de Lagemaat, “er is bij het genderteam in Gent noch in Groningen een toename van aanmeldingen, dus mensen hebben hartgrondig hun hoop gevestigd op een spoedige oplossing”. Nu het VUmc geen heil meer ziet in verdere onderhandelingen is de noodzaak voor politiek ingrijpen torenhoog.

AANWIJZING

TNN pleit ervoor dat Schippers’ ‘marktmeester’, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), met een aanwijzing komt richting zorgverzekeraars. Dit kan inhouden dat deze voldoende geld beschikbaar moeten maken voor de transgenderzorg in het VUmc. Transgenders voelen zich gesteund door de zorgen in de Tweede Kamer. Wat die steun waard is moet zich nu gaan uitwijzen in het debat.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com