Genderneutrale toiletten zijn hard op weg om de norm van seksescheiding op toiletten voor eens en voor altijd te doorbreken. Een heuse opmars lijkt gaande: musea, universiteiten, gemeentes en provincies lopen hierin voorop. En de vraag naar tips en argumenten voor de realisatie van deze toiletten neemt alleen maar toe.
Transgender Netwerk Nederland heeft alle nuttige informatie daarom gebundeld tot een handzame toolkit voor iedereen die van seksegescheiden toiletten af wil. Op 17 mei, de Internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie, wordt deze ‘Toiletkit’ om 12:00 uur in Utrecht gepresenteerd.
UTRECHT
De Utrechtse wethouder Kees Diepeveen neemt in het stadskantoor de eervolle taak op zich de eerste Toiletkit aan het Midzomergrachtfestival te overhandigen. “In Utrecht werken we aan een stad waar iedereen zich welkom voelt en mee kan doen, ongeacht bijvoorbeeld geslacht, beperking, etniciteit, religie, seksuele voorkeur. Daarom ook genderneutrale toiletten zodat transgender personen zich veilig voelen om naar het toilet te gaan.”, aldus Diepeveen. Het Utrechtse stadhuis en stadskantoor hebben sinds eind 2016 genderneutrale toiletten in delen van de gebouwen. Daarmee is Utrecht een voorbeeld voor andere gemeenten, musea en onderwijsinstellingen.
SEKSESCHEIDING
Wettelijk kent Nederland alleen voor werknemers seksegescheiden toiletten, zo valt te lezen in de Toiletkit. Maar deze 19e eeuwse traditie van het scheiden der seksen op toiletten wordt ook in horeca, scholen en treinstations streng nageleefd. Veel burgers, niet alleen zij die transgender zijn, komen daardoor in de problemen.
“Mijn schoonzoon staat nu soms maar gewoon in het damestoilet de luier van mijn kleindochter te verschonen omdat luiertafels blijkbaar aan vrouwen zijn voorbehouden.” Zo vertelt Corine van Dun, voorzitter van TNN. “Dat is niet alleen ongemakkelijk maar bovenal grote onzin, je geslacht hoort er op het toilet net zo min toe te doen als daarbuiten. Laten we ophouden met die seksescheiding.”
ARGUMENTEN
Dat toiletten seksegescheiden zijn betekent niet dat alle trans personen er moeite mee hebben. Desalniettemin heeft TNN het initiatief genomen voor de Toiletkit. Overheden, musea en onderwijsinstellingen zien in dat iedereen toegang moet hebben tot hun publieke toiletten en dat seksescheiding dit belemmert. Met de Toiletkit kan TNN hen nu makkelijk van dienst zijn.
Burgers kunnen zelf ook gebruik maken van de Toiletkit. Een uitgebreide argumentenkaart geeft iedereen de argumenten die men nodig heeft om collega’s, horeca-uitbaters en schoolleidingen te overtuigen van de noodzaak voor genderneutrale toiletten.
“Een mooi signaal van de politiek zou zijn om het regeltje ‘naar seksen gescheiden’ nu uit het arbo-besluit over toiletten te halen.”
Sophie Schers, beleidsmedewerker van TNN en auteur van de Toiletkit.